Tym wpisem rozpoczynam na blogu cykl testów produktów MAKRO.
Celem mojej współpracy jest przybliżenie Wam produktów oraz marek jakimi dysponuje ta sieć.
A także pokazanie, że zwykły, "szary człowiek"- nie przedsiębiorca! jest w stanie zrobić tam zakupy w rozsądnej cenie kupując pojedyncze sztuki produktów, a nie całe palety:).
Wraz z wybranymi przeze mnie produktami będę podsuwała Wam przepisy.
Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis na temat produktów dietetycznych zaciekawi Was i okaże się przydatny.
Na pierwszy ogień idzie jaglanka z suszonymi owocami BIO.
Na sklepowej półce moją uwagę zwróciły płatki jaglane dlatego postanowiłam użyć ich zamiast zwyczajnej kaszy. Ich zaletą jest krótki czas gotowania - tylko 3 minuty. Cieszy mnie fakt, że udało mi się dostać syrop z agawy w rozsądnej cenie ( 450 g - 17 zł).
Dyniowa jaglanka z suszonymi winogronami i jabłkami oraz syropem z agawy
/ składniki dla 1 osoby/
- 200 ml mleka
- ćwiartka dyni
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 krążki suszonych jabłek BIO Fine Food
- 1 łyżka suszonych winogron BIO Fine Food
- szczypta soli i cynamonu
Dynię obieram i kroję w kostkę. Duszę w rondelku do momentu, aż stanie się miękka i zacznie się rozpadać.
Mleko doprowadzam do wrzenia, wrzucam płatki jaglane i cały czas mieszając gotuję ok. 3 minut.
Na samym końcu dodaję puree z dyni i mieszam wszystko dokładnie.
Przelewam do miseczki, słodzę syropem z agawy, posypuję cynamonem oraz suszonymi owocami.
Smacznego!
Pora na słodkie co nieco czyli ciasteczka pełne witamin.
Moim małym odkryciem była mączka z orzechów ziemnych (niesolonych) oraz owsiana, które umówmy się są mąkami trudniej dostępnymi.
Ta pierwsza nadała ciastkom bardzo przyjemny zapach. Jeśli chodzi o konsystencję to ona również zmieniła się pod jej wpływem na miękką i lekko ciągnącą się.
Ciasteczka owsiano-orzechowe pełne witamin
/ składniki na 24 sztuki/
-1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mączki orzechowej Horeca Select
- 120 g masła
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki otrębów owsianych Fine Food
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- kilka plastrów suszonego ananasa BIO Fine Food
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Masło rozpuszczam w rondelku i studzę.
Mąkę, otręby, sól, proszek wsypuję do miski, dodaję cukier i rozgniecionego banana, wlewam masło. Ananasa dzielę na mniejsze cząstki i wrzucam do ciasta.
Zagniatam rękoma spójne ciasto- będzie klejące.
Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie na płaskiej blasze od piekarnika rozkładam papier do pieczenia.
Ze schłodzonego ciasta lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładam je na blasze.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C. i piekę w nim ciasteczka przez ok. 10 minut- na złoty kolor.
Smacznego!
Dla równowagi niech będzie wytrawnie.
Udało mi się "dorwać" mąkę ryżową. Przygotowałam z niej bazyliowo-cukiniowe placuszki.
Ryżowe placuszki z cukinią i bazylią
/składniki dla 2-3 osób/
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 małej cukinii
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
W misce mieszam mąkę oraz jogurt, dodaję jajko, pokrojoną na talarki cukinię oraz listki bazylii.
Czosnek rozgniatam i siekam- dodaję do ciasta wraz z solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę porcjami placuszki z obu stron na rumiany kolor.
Podaję od razu.
Smacznego!
Zastawa stołowa oraz przybory kuchenne widoczne na zdjęciach są dostępne w sieci sklepów
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
ooooo pychota;-)
OdpowiedzUsuń