Późne lato najchętniej spędzam na ogrodzie. Krzaczki uginają się pod ciężarem nabrzmiałych i popękanych od słońca pomidorów, wybujały jarmuż "woła" o zerwanie, cukinie co chwila rodzą nowe kwiaty i owoce. Nie nadążam nad zrywaniem jeżyn i malin- co dwa dni wracam z ogródka z pełną miseczką.
Dziadek spędza całe dnie nad zrywaniem winogron- będzie z nich wino.
Jabłek jest tyle, że gdybym chciała przetworzyć je wszystkie, musiałabym zamknąć się w kuchni na pół miesiąca.
Dziadek spędza całe dnie nad zrywaniem winogron- będzie z nich wino.
Jabłek jest tyle, że gdybym chciała przetworzyć je wszystkie, musiałabym zamknąć się w kuchni na pół miesiąca.
Taka jest pierwsza połowa września. Rześkie ranki i upalne popołudnia. Babie lato fruwające w powietrzu i nutka nostalgii, która mnie dopada- bo to przecież ostatnie podrygi lata.
Oczywiście oprócz wizyt w ogródku sporo czasu też spędzam w kuchni.
Ostatnio przyrządziłam pyszny ajvar z przepisu od Marty.
Kasza z warzywami i ajvarem
/ przepis własny, składniki dla 3-4 osób/
- woreczek kaszy pęczak
- woreczek kaszy jaglanej
- 5 liści jarmużu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- duża czerwona papryka
- średniej wielkości cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)
- 3 łyżki ajvaru ( korzystałam z tego przepisu)
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki curry
- zioła: tymianek, oregano
Kukurydzę oddzielam od kolby za pomocą bardzo ostrego! noża.
Paprykę i cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam, jarmuż rwę na kawałki.
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
Chwilę smażę. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, cukinię i kukurydzę. Smażę - do momentu, aż zmiękną.
W razie potrzeby dodaję 1/3 szklanki wody.
Następnie wrzucam jarmuż i pokrojone suszone pomidory. Znów duszę. Na samym końcu przekładam warzywa do dużego garnka, dodaję ugotowaną kaszę, ajvar oraz zioła i przyprawy. Duszę jeszcze około 3 minut i podaję.
Smacznego!:)
Wskazówki:
Potrzebujesz przepisu na ajvar?
Koniecznie zajrzyj na bloga Marty klik.
______________________________♥____________________________
Oczywiście oprócz wizyt w ogródku sporo czasu też spędzam w kuchni.
Ostatnio przyrządziłam pyszny ajvar z przepisu od Marty.
Dziś posłużył mi jako baza do obiadu.
Kasza z warzywami i ajvarem
/ przepis własny, składniki dla 3-4 osób/
- woreczek kaszy pęczak
- woreczek kaszy jaglanej
- 5 liści jarmużu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- duża czerwona papryka
- średniej wielkości cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)
- 3 łyżki ajvaru ( korzystałam z tego przepisu)
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki curry
- zioła: tymianek, oregano
Kukurydzę oddzielam od kolby za pomocą bardzo ostrego! noża.
Paprykę i cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam, jarmuż rwę na kawałki.
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
Chwilę smażę. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, cukinię i kukurydzę. Smażę - do momentu, aż zmiękną.
W razie potrzeby dodaję 1/3 szklanki wody.
Następnie wrzucam jarmuż i pokrojone suszone pomidory. Znów duszę. Na samym końcu przekładam warzywa do dużego garnka, dodaję ugotowaną kaszę, ajvar oraz zioła i przyprawy. Duszę jeszcze około 3 minut i podaję.
Smacznego!:)
Wskazówki:
Potrzebujesz przepisu na ajvar?
Koniecznie zajrzyj na bloga Marty klik.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Co za pyszności!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Pozdrawiam Kamila
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńA kasza pyszności!
Dziękuję!
UsuńLooks so good and so lovely!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję.
Usuńobiad świetny! chętnie bym się na taki wprosiła, tym bardziej, ze od niedawna stale kusi mnie ajvar i jeszcze się za niego nie zabrałam :)
OdpowiedzUsuńTo polecam,warto zrobić. Tym bardziej, ze można z niego stworzyć wiele ciekawych smakołyków.:)
Usuńooo! o ajvarze nie słyszałam! wygląda super!
OdpowiedzUsuńHi there colleаgues, pleasant paгagraph ɑnd nice urging commented here, I am in fact
OdpowiedzUsuńenjoying by these.
why not try this out : Hoԝ Not To Password Protect Foldеr