08.09.2014

Kasza z warzywami i ajvarem



Późne lato najchętniej spędzam na ogrodzie. Krzaczki uginają się pod ciężarem nabrzmiałych i popękanych od słońca pomidorów, wybujały jarmuż "woła" o zerwanie, cukinie co chwila rodzą nowe kwiaty i owoce. Nie nadążam nad zrywaniem jeżyn i malin- co dwa dni wracam z ogródka z pełną miseczką.


 Dziadek spędza całe dnie nad zrywaniem winogron- będzie z nich wino.


Jabłek jest tyle, że gdybym chciała przetworzyć je wszystkie, musiałabym zamknąć się w kuchni na pół miesiąca.
Taka jest pierwsza połowa września. Rześkie ranki i upalne popołudnia. Babie lato fruwające w powietrzu i nutka nostalgii, która mnie dopada- bo to przecież ostatnie podrygi lata.


Oczywiście oprócz wizyt w ogródku sporo czasu też spędzam w kuchni.
Ostatnio przyrządziłam pyszny ajvar z przepisu od Marty.


Dziś posłużył mi jako baza do obiadu.



Kasza z warzywami i ajvarem

/ przepis własny, składniki dla 3-4 osób/

- woreczek kaszy pęczak
- woreczek kaszy jaglanej
- 5 liści jarmużu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- duża czerwona papryka
- średniej wielkości cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)
- 3 łyżki ajvaru ( korzystałam z tego przepisu)
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki curry
- zioła: tymianek, oregano


Kukurydzę oddzielam od kolby za pomocą bardzo ostrego! noża.
Paprykę i cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam, jarmuż rwę na kawałki.
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
Chwilę smażę. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, cukinię i kukurydzę. Smażę - do momentu, aż zmiękną.
W razie potrzeby dodaję 1/3 szklanki wody.
Następnie wrzucam jarmuż i pokrojone suszone pomidory. Znów duszę. Na samym końcu przekładam warzywa do dużego garnka, dodaję ugotowaną kaszę, ajvar oraz zioła i przyprawy. Duszę jeszcze około 3 minut i podaję.
Smacznego!:)


Wskazówki:
Potrzebujesz przepisu na ajvar?
Koniecznie zajrzyj na bloga Marty klik.




______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) Pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne zdjęcia :)
    A kasza pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks so good and so lovely!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. obiad świetny! chętnie bym się na taki wprosiła, tym bardziej, ze od niedawna stale kusi mnie ajvar i jeszcze się za niego nie zabrałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam,warto zrobić. Tym bardziej, ze można z niego stworzyć wiele ciekawych smakołyków.:)

      Usuń
  6. ooo! o ajvarze nie słyszałam! wygląda super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.