25.09.2014

Bezglutenowe bananowe z czekoladą


Czas w którym byłam tutaj nie obecna spędziłam w bardzo miłym towarzystwie, ciesząc się ostatnimi dniami wolnego (rok akademicki tuż tuż) i łapiąc promyki jeszcze! letniego słońca nad Bałtykiem. Nim się obejrzałam wróciłam znad morza i w centralnej Polsce zastałam jesień.
A ona w tym roku przywitała mnie z przytupem.
Rankiem temperatury spadają blisko zera, a mgły znikają dopiero koło południa. W słońcu lśni z dnia na dzień coraz więcej kolorowych liści, a na targu pojawiają się coraz to późniejsze odmiany śliwek i jabłek.
 I tak już będzie. Żegnaj lato na rok!


Bezglutenowe bananowe z czekoladą

/ przepis własny, składniki na 1 średniej wielkości formę/

- 3 dojrzałe banany
- 185 g mąki ryżowej
- 120 g brązowego cukru
- 100 g czekolady (połączyłam gorzką z mleczną)
- 80 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Banany rozgniotłam widelcem, dodałam jajka, masło i cukier, zmiksowałam. Wsypałam mąkę, wiórki, sól oraz proszek i znów zmiksowałam. Czekoladę pokroiłam na małe kawałeczki.
Dodałam na samym końcu do surowej masy.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej surowe ciasto.
Piekłam je ok. 35 minut.
Podawałam jeszcze lekko ciepłe. Rozpływająca się czekolada  była nieziemska!:)
Smacznego!



______________________________♥____________________________

14 komentarzy:

  1. Ciasta bezglutenowe robisz rzadko, prawda? ;) Mimo to wyglądają świetnie! Fajnie, że z naturalnej mąki, a wiesz może ile dać ksylitolu zamiast cukru? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli jest banan i jest czekolada, to ciasto musi smakować wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam ostatnio bananowe normalne i bez czekolady mega dobre!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypieki z bananami zawsze wychodzą świetne! :) Ostatnio też je zapiekałam, ale w jednoporcjowym chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super niesamowite jest pierwsze zdjęcie :) Przepis też bardzo ciekawy, ale przyznam szczerze, że przywiodła mnie tu dzisiaj fotografia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne ciacho! bananowe to zdecydowanie mój faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Banany i czekolada to zdecydowanie idealne połączenie :) Bardzo urokliwe zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, nie ma nic lepszego od rozpływającej się, jeszcze ciepłej czekolady. W dodatku w ciepłym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, zjadłabym na pewno: ))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bezglutenowe, bananowe. chcę! Szkoda tylko, ze mąkę ryżową ciężko robi się za pomocą blendera :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia! Świetnie oddają klimat i aż mam ochotę zabrać Ci to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne ciasto na osłodzenie tych pierwszych prawdziwie jesiennych dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.