Kokosowy torcik naleśnikowy


Dwa tygodnie temu udało mi się zakończyć pomyślnie sesję na uczelni. Ze stanu jednodniowej euforii płynnie rzuciłam się w wir przebudowywania strony (mam nadzieję, że Wam się podoba!?:), sesji zdjęciowych i  innych blogerskich spraw. Zatem wybaczcie opóźnienie, ale dopiero teraz mogę powoli zacząć dzielić się z Wami przepisami i zdjęciami, jakie udało mi się "wyprodukować" w pierwszych dniach wakacyjnych chwil. 
Jest ich sporo. Na pierwszy ogień przepis, który przygotowałam na potrzeby Cukru Królewskiego.



Od kiedy pamiętam uwielbiam babcine naleśniki z twarożkiem. Były one moim numerem jeden jeśli chodzi o podstawówkowe obiady. Dziś, kiedy jestem już dorosła, a o szkole podstawowej zdołałam już dawno zapomnieć, nadal mam do nich sentyment. Zawsze, gdy mam ochotę znów poczuć się tak samo beztrosko jak kiedyś przygotowuję naleśniki. Dziś postanowiłam pokazać je Wam w wersji nieco odmienionej. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam tą z pełnego przemiału, do ciasta naleśnikowego dodałam zamiast mleka- kefir, wsypałam też wiórki kokosowe. Twarożek wzbogaciłam cukrem kruszonym oraz orzechami włoskimi, na wierzchu mojego torciku ułożyłam typowo czerwcowe owoce, czyli czereśnie.


/ przepis własny/

Ciasto naleśnikowe:

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 ml kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru kruszonego kandyz
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Składniki na twarożek z orzechami:

-250 g twarożku sernikowego
- 2 łyżeczki cukru kruszonego kandyz
- 4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich


Do dekoracji:

- czereśnie
- 1 łyżka wiórków kokosowych



W misce wymieszaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, wiórkami kokosowymi oraz cukrem kruszonym.


W osobnej misce wymieszaj ze sobą jajka, kefir i masło.



 Połącz składniki obu misek, wymieszaj- możesz to zrobić łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelnię wlej olej, nastaw na średni płomień i rozgrzej ją. Za pomocą łyżki nakładaj owalne placuszki. Smaż- do momentu, aż pojawią się „bąbelki”. Gdy tak się stanie, odwróć placuszek na drugą stronę i smaż ok 1 minuty. Przełóż na talerzyk. Postępuj tak z pozostałym ciastem. Placuszki układaj jeden na drugim.

Do twarożku dodaj cukier kruszony oraz połamane orzechy włoskie- wymieszaj.
Rozsmaruj twarożek na każdym placuszku i lekko przyciśnij drugim, tak powstałą piramidkę udekoruj kleksem twarożku oraz świeżymi czereśniami i wiórkami kokosowymi.


Ps:  Przepis można też znaleźć na stronie cukru Królewskiego klik


 ______________________________♥____________________________


14 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Nigdy nie robiłam naleśników z kefirem, zawsze z mlekiem albo wodą :D ale nie zaszkodzi sprobować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. looks so delicious!!! this remember me on my childhood in the ukraina ;)
    many greetings to you, olga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki torcik to bym zjadła; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie wygląda ten torcik no i kokosowy,mniam :)
    Ładnie na blogu, choć poprzednio chyba bardziej mi się podobało, a może kwestia przyzwyczajenia?
    :)
    Pozdrowienia i gratuluję zdanej sesji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna i bardzo wakacyjna propozycja :>

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny torcik! mogłabym mieć taki na urodziny :) jetem wielką miłośniczką naleśników, także nie widzę w tym przeszkody, by zamiast ciacha usmażyć naleśniki na przyjęcie :D a takie kokosowe idealnie trafiają w moje smaki - super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na letnie spotkania to super sprawa. o połowę mniej czasu zajmuje no i pracy:)

      Usuń
  7. Ale pysznie!! Tort idealny nie tylko na świąteczny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie :D Idealne na niedzielne śniadanko :]

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie