Dwa tygodnie temu udało mi się zakończyć pomyślnie sesję na uczelni. Ze stanu jednodniowej euforii płynnie rzuciłam się w wir przebudowywania strony (mam nadzieję, że Wam się podoba!?:), sesji zdjęciowych i innych blogerskich spraw. Zatem wybaczcie opóźnienie, ale dopiero teraz mogę powoli zacząć dzielić się z Wami przepisami i zdjęciami, jakie udało mi się "wyprodukować" w pierwszych dniach wakacyjnych chwil.
Jest ich sporo. Na pierwszy ogień przepis, który przygotowałam na potrzeby Cukru Królewskiego.
Od kiedy pamiętam uwielbiam babcine naleśniki z twarożkiem. Były one moim numerem jeden jeśli chodzi o podstawówkowe obiady. Dziś, kiedy jestem już dorosła, a o szkole podstawowej zdołałam już dawno zapomnieć, nadal mam do nich sentyment. Zawsze, gdy mam ochotę znów poczuć się tak samo beztrosko jak kiedyś przygotowuję naleśniki. Dziś postanowiłam pokazać je Wam w wersji nieco odmienionej. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam tą z pełnego przemiału, do ciasta naleśnikowego dodałam zamiast mleka- kefir, wsypałam też wiórki kokosowe. Twarożek wzbogaciłam cukrem kruszonym oraz orzechami włoskimi, na wierzchu mojego torciku ułożyłam typowo czerwcowe owoce, czyli czereśnie.
/ przepis własny/
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 ml kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru kruszonego kandyz
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki
na twarożek z orzechami:
-250 g twarożku sernikowego
- 2 łyżeczki cukru kruszonego kandyz
- 4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
-250 g twarożku sernikowego
- 2 łyżeczki cukru kruszonego kandyz
- 4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
Do
dekoracji:
- czereśnie
- 1 łyżka wiórków kokosowych
W
misce wymieszaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, wiórkami
kokosowymi oraz cukrem kruszonym.
W
osobnej misce wymieszaj ze sobą jajka, kefir i masło.
Połącz
składniki obu misek, wymieszaj- możesz to zrobić łyżką. Ciasto
powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na
patelnię wlej olej, nastaw na średni płomień i rozgrzej ją. Za
pomocą łyżki nakładaj owalne placuszki. Smaż- do momentu, aż
pojawią się „bąbelki”. Gdy tak się stanie, odwróć placuszek
na drugą stronę i smaż ok 1 minuty. Przełóż na talerzyk.
Postępuj tak z pozostałym ciastem. Placuszki układaj jeden na
drugim.
Do
twarożku dodaj cukier kruszony oraz połamane orzechy włoskie-
wymieszaj.
Rozsmaruj
twarożek na każdym placuszku i lekko przyciśnij drugim, tak
powstałą piramidkę udekoruj kleksem twarożku oraz świeżymi
czereśniami i wiórkami kokosowymi.
Ps: Przepis można też znaleźć na stronie cukru Królewskiego klik
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Nigdy nie robiłam naleśników z kefirem, zawsze z mlekiem albo wodą :D ale nie zaszkodzi sprobować ;)
OdpowiedzUsuńOne są w smaku podobne raczej do pankejków:)
Usuńlooks so delicious!!! this remember me on my childhood in the ukraina ;)
OdpowiedzUsuńmany greetings to you, olga.
I'm so happy that I helped you remember it :)
UsuńTaki torcik to bym zjadła; ))
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda ten torcik no i kokosowy,mniam :)
OdpowiedzUsuńŁadnie na blogu, choć poprzednio chyba bardziej mi się podobało, a może kwestia przyzwyczajenia?
:)
Pozdrowienia i gratuluję zdanej sesji.
Myślę, że to raczej przyzwyczajenie;)
UsuńPrzepyszna i bardzo wakacyjna propozycja :>
OdpowiedzUsuń<3
Usuńcudowny torcik! mogłabym mieć taki na urodziny :) jetem wielką miłośniczką naleśników, także nie widzę w tym przeszkody, by zamiast ciacha usmażyć naleśniki na przyjęcie :D a takie kokosowe idealnie trafiają w moje smaki - super!
OdpowiedzUsuńNa letnie spotkania to super sprawa. o połowę mniej czasu zajmuje no i pracy:)
UsuńAle pysznie!! Tort idealny nie tylko na świąteczny dzień :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :D Idealne na niedzielne śniadanko :]
OdpowiedzUsuńale pyszności :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń