31.05.2014

Norweskie bułeczki cynamonowe



Pogoda ostatnio nas nie rozpieszczała. O ile zeszły tydzień obfitował w wakacyjną pogodę, o tyle ten przywitał nas burzami i dość niskimi temperaturami jak na maj.
Na szczęście sobota od rana jest bardzo słoneczna, po opadach zostało już tylko nieprzyjemne wspomnienie.
Weekend to właściwie jedyny czas kiedy mogę upiec coś swojego. Na słodki początek weekendu przygotowałam zawijane bułeczki cynamonowe.


/ źródło przepisu klik, składniki na 10 bułeczek/

ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru białego
- 200 ml ciepłego mleka
- 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 10 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli

nadzienie:
- 75 g masła (roztopionego i ostudzonego)
-75 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste (moje się nieco kleiło, dodałam więc kilka łyżek mąki). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu. 
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 10 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.


Wyrośnięte bułeczki piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor - przykryć od góry folia aluminiową.
Podawać ciepłe.
Smacznego!:)



 Udanego dnia!


 ______________________________♥____________________________

6 komentarzy:

  1. Kocham cynamon! Bułeczki z chęcią bym pochłonęła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takim bułeczkom nie można się oprzeć! już na samą myśl jestem głodna! do tego ten cudowny zapach cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne :) Zapach cynamonu musiał być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  4. WHAT A LOVELY BLOG!
    I AM SO FAST IN LOVE WITH THEM!!!
    MANY GREETINGS, Olga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pachnące cynamonem porywam od razu! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.