Ciastka kokosowo-ryżowe z kaszą manną




Dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka z wiórkami kokosowymi, ryżowymi płatkami i kaszą manną.
W smaku przeważa kokosowa nuta, a cukier przyjemnie chrupie.


Ciasteczka na samym początku są miękkie, aby później stwardnieć. Idealne do kawy czy herbaty.
Kto się skusi?


/ przepis własny, składniki na 20 sztuk/

- 120 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g kaszy manny
- 40 g płatków ryżowych
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Do miski przesiej mąkę, dodaj kaszę i płatki, wsyp cukier, wiórki, proszek do pieczenia, sól, wbij jajko i dodaj miękkie masło.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dłońmi formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, układaj je na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. i piecz w nim ciasteczka ok.12 minut.
Ostudź.
Smacznego!:)




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

15 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Podobają mi się te ciasteczka :) Z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą się rozpływać w ustach: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia i ciasteczka smakowite. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czuję, że zakochałabym się w ich delikatnym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkie wypieki z kaszą manną. Ciasteczka wyglądają słodko!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogłam oderwać się od Twoich zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają na chrupiące, ale zarazem bardzo delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Całość jest tak urocza, że słów brak! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasteczka Olciku:). Uwielbiam kokosowe smaki:) Buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy składniki typu kasza manna i płatki ryżowe powinny być ugotowane czy dodawane na surowo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe przepisy! :)

      Usuń
    2. Przepis wypróbowałam - ciasteczka wyszły genialnie! Nie miałam pod ręką płatków ryżowych, zamiast tego dodałam tyle samo kaszki kukurydzianej. Nabrały delikatnego posmaku kukurydzy. Przepis można wykonać błyskawicznie. Gorąco polecam, szczególnie przy niezapowiedzianych gościach :) Pozdrawiam, Dominika

      Usuń

jestem na instagramie