Dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka z wiórkami kokosowymi, ryżowymi płatkami i kaszą manną.
W smaku przeważa kokosowa nuta, a cukier przyjemnie chrupie.
Ciasteczka na samym początku są miękkie, aby później stwardnieć. Idealne do kawy czy herbaty.
Kto się skusi?
/ przepis własny, składniki na 20 sztuk/
- 120 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g kaszy manny
- 40 g płatków ryżowych
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do miski przesiej mąkę, dodaj kaszę i płatki, wsyp cukier, wiórki, proszek do pieczenia, sól, wbij jajko i dodaj miękkie masło.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dłońmi formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, układaj je na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. i piecz w nim ciasteczka ok.12 minut.
Ostudź.
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Podobają mi się te ciasteczka :) Z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszą się rozpływać w ustach: )
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i ciasteczka smakowite. :)
OdpowiedzUsuńCzuję, że zakochałabym się w ich delikatnym smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie wypieki z kaszą manną. Ciasteczka wyglądają słodko!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńNie mogłam oderwać się od Twoich zdjęć!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają na chrupiące, ale zarazem bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuńCałość jest tak urocza, że słów brak! <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka Olciku:). Uwielbiam kokosowe smaki:) Buziaki zasyłam
OdpowiedzUsuńCzy składniki typu kasza manna i płatki ryżowe powinny być ugotowane czy dodawane na surowo?
OdpowiedzUsuńna surowo :)
UsuńPozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe przepisy! :)
UsuńPrzepis wypróbowałam - ciasteczka wyszły genialnie! Nie miałam pod ręką płatków ryżowych, zamiast tego dodałam tyle samo kaszki kukurydzianej. Nabrały delikatnego posmaku kukurydzy. Przepis można wykonać błyskawicznie. Gorąco polecam, szczególnie przy niezapowiedzianych gościach :) Pozdrawiam, Dominika
Usuń