Pesto z rukoli

Jeśli tak jak ja jesteś wielkim fanem pesto, to świetnie!
Dziś mam dla ciebie propozycję na pesto z rukoli.
Zielone i pełne witamin, świetnie pasuje do wiosennej aury.


/ przepis własny, składniki na 1 średniej wielkości słoik/

- opakowanie (100 g)  świeżej rukoli
- filiżanka ziaren słonecznika
- garść świeżych listków bazylii
- 1/2 filiżanki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku


Ząbki czosnku rozgnieć. W melakserze umieść rukolę, oliwę, czosnek i sól.
Zmiksuj. Następnie dodaj pestki słonecznika i wszystko dokładnie zmiksuj na gładką papkę.
Pesto przechowuj zamknięte w słoiku umieszczonym w lodówce.
Należy zużyć je w ciągu tygodnia. Po tym czasie traci swój aromat.

Smacznego!




Do czego zużyć pesto?
Pesto to włoski wynalazek. Świetny dodatek do makaronu, grzanek, sałatek, naleśników i placków tortilla. Możesz posmarować nim przed upieczeniem pizzę czy połączyć z domowej roboty surowym ciastem na bułeczki lub chleb.
Możliwości jest wiele!



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

3 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. wow, świetny pomysł, lubię rukolę :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto :) Szkoda, że przepisu nie było w tamto lato bo ogródek uginał się od rukoli ale w tym roku będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie