Na słodki początek tygodnia bezglutenowe muffinki z kokosowym kremem.
:)
/ przepis własny, składniki na 9 babeczek/
- 150 g mąki jaglanej
- 1 jajko
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 100 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
do dekoracji:
- małe opakowanie (200 g) śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
W misce wymieszaj mąkę, proszek i cukier.
W drugiej misce ubij jajko wraz z mlekiem, rozpuszczonym masłem i ekstraktem waniliowym.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu).
Następnie je wystudź.
W misce ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec dodając przesiany przez sitko cukier puder.
Przełóż śmietankę do szprycy cukierniczej, udekoruj babeczki. Posyp wiórkami.
Smacznego! :)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
ślicznie wyrosły! i z tym kremem z pewnością stworzyły pyszny duet :) kokosowe smaki jak najbardziej lubię!
OdpowiedzUsuńJakie wyrośnięte, pycha :)
OdpowiedzUsuńCudeńka!
OdpowiedzUsuńNapewno się skuszę ale najpierw będą ciasteczka jaglane z dżemem:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIstna rozpusta, mmmm <3
OdpowiedzUsuńjak miło, że bezglutenowe, cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńzaczarowane pysznością!
OdpowiedzUsuń