Kruche serca z dżemem


Mam i ja coś dla zakochanych. :)
Walentynkowe maślane ciasteczka wypełnione dżemem truskawkowym.
Słodkie i kruche.


/ przepis własny, składniki na 16 ciasteczek/

- 120 g zimnego masła
- 190 g mąki pszennej (przesianej)
- 65 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

nadzienie:
- 4 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)

dekoracja:
- cukier puder


Masło zagnieść z mąką, cukrem, żółtkiem, ekstraktem i solą.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 h- max. 3 dni.
Po tym czasie wyjąć schłodzoną kulę ciasta, posypać blat mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
Następnie wykrawać dwoma foremkami (mniejszą i większą) kształt serduszek.


Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasteczka.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim ciasteczka przez 14 minut.
Ostudzić i wypełnić dżemowym  nadzieniem.
Następnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!:)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze


 ______________________________♥____________________________

7 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. wyglądają bardzo smacznie!

    w sam raz na własnoręcznie wykonany prezent dla ukochanej osoby!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego upojnego, zakochana! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne. Sto razy piękniej wyglądają takie nieidealne, niż jakieś wykrawane stempelkami, wszystkie jednakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne są ! Zdjęcia piękne i nawet ktoś 'kradnie' jedno serduszko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodziuchne Olciku:) Przypominają mi ukochane kocie oczka:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie