08.02.2014

Babeczki czekoladowe z bitą śmietanką i borówkami

W końcu moim dniom towarzyszy przepiękne, już wiosenne! słońce :)
Żeby poczuć się prawie.. jak w lecie dziś na blogu babeczki udekorowane borówkami.
To ciekawe, bo ostatni raz miałam okazję jeść je w sierpniu.
Po półrocznym "poście" zadziałały jak lekarstwo przepędzające wszystkie smutki.



/ przepis własny, składniki na 7 babeczek/

-  100 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 70 g cukru
- 70 g masła orzechowego
- 30 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty)
- 1/2 łyżeczki sody

do dekoracji:
- 200 g śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
-  garść  świeżych borówek

W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier.
W drugiej misce ubij jajko wraz z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą.
 Połącz składniki obu misek, dodaj masło orzechowe.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w  nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu).
Następnie je wystudź.
 W  misce ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec dodając przesiany przez sitko cukier puder.
Przełóż śmietankę do szprycy cukierniczej, udekoruj babeczki.
Na samym końcu ozdób je jeszcze świeżymi borówkami.
Smacznego! :)






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Takie borówki pozwalają zapomnieć o zimie. Piękne babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jem z obrazka, wyglądają bardzo smakowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam zdjęcia na instagramie i nie mogłam doczekać się, aż zobaczę efekty tutaj..pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne zdjęcia i wspaniały przepis. Poczęstuję się babeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. są prześliczne! i za każdym razem jak tu zaglądam po prostu zakochuje się w tych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne! :) Mnie ostatnio też kusiły borówki w sklepie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, i ta bita śmietana<3

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjnie wyglądają:) pycha:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.