04.02.2014

Zapiekanka z makaronem, pomidorami i szpinakiem


Dzisiejszy obiad był pyszny. Pełnoziarnisty makaron penne polałam sosem szpinakowo-pomidorowo-śmietanowym, przyozdobiłam pestkami dyni i słonecznika.. i zapiekłam pod skorupką z sera żółtego.


 / przepis własny, składniki dla 4 osób/

- 500 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 150 g liści świeżego szpinaku
- puszka pomidorów
- 50 g pestek słonecznika i dyni
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g białego kremowego serka
-  100 -150 g żółtego sera ( w plastrach lub wiórkach)
- 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy)
- 3 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz


Makaron gotujemy al dente.
Odsączamy na sicie.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy świeży szpinak i smażymy wszystko ok. 2 minut. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko przez 8 minut na średnim ogniu.
Dodajemy serek oraz śmietanę, mieszamy, wrzucamy również przyprawy i zioła.
Ugotowany makaron mieszamy z tak powstałym sosem i przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia.  Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i dodajemy do makaronu.


Na wierzchu zapiekanki układamy plastry lub wiórki żółtego sera.
Zapiekamy wszystko w 180 stopniach C. przez ok. 25 minut.
Smacznego!



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

5 komentarzy:

  1. Świetna zapiekanka. Pysznie i ładnie wygląda.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest ranek a ja już mam ochotę wypróbować te przepis na zapiekankę!

    OdpowiedzUsuń
  3. mnima, mniam, mniam . Uwielbiam wszelkie makaronowe dania..

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.