/ przepis własny, porcja dla 2 osób/
- 125 g mąki pszennej
- kubeczek jogurtu naturalnego (250 g)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- duża szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- garść bakalii: suszonych moreli, orzechów włoskich, rodzynek
dodatkowo:
- cukier puder
Bakalie posiekać.
Do miski wsypać mąkę i sodę.
W drugiej misce wymieszać jogurt, masło, miód i jajko.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać wszystko łyżką na gładką masę bez grudek.
Dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i nakładać placuszki, przekręcać na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pojawią się "bąbelki".
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Placuszki oprószone cukrem pudrem wyglądają, jakby były przykryte śniegiem.. Pięknie i pysznie, tak zimowo :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze śniadanie na leniwe poranki! do tego z bakaliami - to muszę koniecznie wypróbować :) oprószone cukrem pudrem wyglądają i smakują po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńDużo bakalii<3
OdpowiedzUsuńPiękne one są. :)
OdpowiedzUsuńOstatnio bakalie w mojej kuchni upomniały się o swoje, mimowolnie wróciły do łask. Robiłam placuszki z suszonymi figami, ale chyba czas sięgnąć po orzechy i morele.
Zdjęcia na śniegu, co za poświęcenie! Poproszę takie pankejki, ale pod ciepłą kołdrę! ;)
OdpowiedzUsuńsame pyszności:)
OdpowiedzUsuńA co jest w kubku?:) Świetnie wygląda w tym śniegu.
OdpowiedzUsuńCudowne klimaty na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńPyszniaste placuszki.
Pozdrawiam cieplutko :*
Matewka- kawa z mleczną pianką :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla Was wszystkich!
Jjeku, piękne są, wiesz? zawsze zastanawiam się jak to można tak ładnie smażyć placuszki? mi, kurcze, nigdy nie wychodzi, co zawsze wprawia mnie w przykrość. bo staram się, a i tak nie wychodzi :( tak czy siak przepis na pewno wypróbuję bo oglądając zdjęcia aż czuję ten obłędny smak! typowo zimowo, bardzo smacznie. i może w końcu usmażę ładne placki :D
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to ja zawsze i o każdej porze Olciku:) buziaki
OdpowiedzUsuńPyszne, pełne bakalii, delikatny jogurtowy smak. I mimo że nie udało mi się uzyskać takiego kształtu to bardzo szybko zniknęły z talerza. Polecam.
OdpowiedzUsuń