Dziś na blogu ciasteczka z dodatkiem jagód, które ostatnio biją rekordy popularności.
Goji, bo o nich mowa to podobno najzdrowsze owoce świata.
Jako przyszły dietetyk przeszukałam wiele źródeł na temat wartości odżywczych tego smakołyku.
Gdy widziałam rozpiętości liczbowe w poszczególnych źródłach przecierałam oczy ze zdziwienia.
I tak jak liczby pozostają kwestią sporną, tak wykaz witamin i minerałów w nich zawartych się potwierdza. W swoim składzie posiadają przede wszystkim: witaminę C wspierającą odporność, witaminę E zwaną witaminą młodości, cenne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, witaminy z grupy B, wpływające korzystnie niemal na cały organizm. Selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas i wapń.
Ciasteczka kokosowo-owsiane z jagodami goji
/ przepis własny, składniki na 15 ciasteczek/
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g masła (miękkiego)
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 35 g cukru
- 1 małe jajko
- 3 łyżki jagód goji
- łyżka wiórków kokosowych
- szczypta soli
- szczypta sody
Masło, cukier, mąkę, płatki, sodę, sól i jajko utrzeć przy pomocy miksera.
Dodać jagody i wiórki kokosowe- wymieszać.
Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasteczka przez 13- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed ściągnięciem z blachy wystudzić.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Zimowe cacka :)
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być i takie pełne zdrowia ! A wiesz że sprawa goji też już kiedyś mnie zainteresowała i podobnie jak ty nie mogłam uwierzyć skąd wzięły się takie rozbieżne informacje, na temat ich składu..
OdpowiedzUsuńPrezentują się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA zrobię, bo przecież dietetyczne są! Prawda??? ;) :))))
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka mniam:D
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, zdrowe na dodatek!
OdpowiedzUsuńgoji to samo zdrowie! bardzo lubię je dodawać do śniadań :) w twoich ciasteczkach świetnie się sprawdziły :) to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wersji przekąsek do kawy <3
OdpowiedzUsuńŚnieg dotarł chyba wszędzie. Przyda się dawka zdrowia płynąca z jagód goji :) Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńMagdzikowe Wypieki
Pozdrawiam
Bardzo lubię goji, choć moje pierwsze spotkanie z nimi nie należało do udanych ;) W ciasteczkach są idealne. I cytat mi się podoba, bardzo.
OdpowiedzUsuń