Chleb z garnka na zakwasie pszennym


To jeden z chlebów, który zawsze się udaje.
Bezbłędny przepis podaję za Patrycją.
 Chleb z garnka na zakwasie pszennym 
/ przepis od Patrycji, źródło książka 'Bourke Street Bakery'/
-  405 g zakwasu pszennego (przepis klik)
- 655 g mąki pszennej typ 550
- 110 g mąki żytniej jasnej
- 450 ml wody
- 5 g drożdży świeżych
-  1 łyżka (10 g) soli


Do miski wlej wodę, zakwas, dodaj drożdże, sól. Wymieszaj. Następnie przesiej oba rodzaje mąki i zagnieć ciasto (tylko do połączenia się składników- trwa to ok. 2 minut).
 Przykryj miskę foliową torebką.
Odstaw do wyrastania w temp. pokojowej na 12- 18 h.
Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut w temp. 25 stopni).
Następnie rozgrzej piekarnik do 250 stopni i włóż do niego garnek żeliwny (z pokrywką).
Po 20 minutach przełóż do niego wyrośnięty chleb i przykryj pokrywką. Piecz przez 20 minut w najwyższej temperaturze, po czym obniż temperaturę do 210 stopni i dopiekaj chleb przez 15 minut.
Bochenek zanim zostanie pokrojony powinien być całkowicie wystudzony.
Smacznego!



 


6 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Czy zamiast pszennego zakwasu mogę dać żytni ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy lubi te przepisy, które zawsze wychodzą i zawsze smakują :)
    A co ciekawe, mając ten sam przepis od lat, często wydaje mi się, że to co robię, za każdym razem smakuje inaczej. Magia gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrycja c- ja próbowałam upiec tylko na pszennym

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię chleby z garnka:). mają niesamowicie chrupiącą skórkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jola- fakt, też je uwielbiam <3 :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie