Pyszne ciasto bez dodatku mąki.
Orzechowy, chrupiący wierzch przyjemnie współgra z kremowo- czekoladowym jaglanym spodem.
- 125 g szklanki kaszy jaglanej
- 250 ml wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
- 150 g śmietany 36%
- 160 g cukru
- 50 ml oleju
- 45 g kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 70 g mieszanki orzechów (u mnie laskowe, migdały i orzechy włoskie)
Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić.
Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.
Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Podawać pokrojone na kwadraty.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Prześliczne zdjęcia, jakie słoneczko! skąd Ty je wzięłaś u mnie tak szaro-buro :(
OdpowiedzUsuńCiasto pyszności, robiłam już taki pychota!
Teraz to po prostu jesteś moją boginią :*
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńświetne! i nawet dobrze się spiszę jako smaczne słodkie śniadanie :) lubię takie pomysłowe wypieki!
OdpowiedzUsuńa śmietana ma być rzadka( taka lejąca) czy ta gęsta i kremowa? :)
OdpowiedzUsuńJak zdrowo i smacznie zarazem. :) Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńAnonimowy -gesta
OdpowiedzUsuńMajanko -slonce bylo caly dzień w poniedzialek :-)
Aurora -haha :-) miło mi!;*
OdpowiedzUsuńSliczne fotki jak zwykle zresztą, ale takie w naturze to już w ogole mają urok. Widzę, że dieta bezglutenowa ma coraz wiecej zwolenników. My probujemy, ale wciaz trochę oszukuję ;)Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńCudo!!!! Jestem w szoku, że sama, będąc fanką kaszy jaglanej na to nie wpadłam! Ale mi dałaś kopa tym przepisem, mega pozytywnego kopa. Idę zaraz piec! A mam też prośbę, ten rysunek, jest szansa, że wyślesz mi go zeskanowanego, podzielisz się? Czy raczej to Twoje dzieło i nie masz ochoty się nim dzielić - zrozumiem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! Viola
Jak widać kasza jaglana jest wszechstronna:) apetyczne ciasto:) buziaki
OdpowiedzUsuń