14.01.2014

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej



Pyszne ciasto bez dodatku mąki.
Orzechowy, chrupiący wierzch przyjemnie współgra z kremowo- czekoladowym jaglanym spodem.


/ trochę zmieniony przepis podaję za Dorotą/

- 125 g  szklanki kaszy jaglanej
  - 250 ml wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  - 150 g śmietany 36%
  - 160 g cukru
- 50 ml oleju
- 45 g kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
  - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

dodatkowo:
- 70 g mieszanki orzechów (u mnie laskowe, migdały i orzechy włoskie)


Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić.
Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.
Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.


Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. 
Podawać pokrojone na kwadraty.
 Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Prześliczne zdjęcia, jakie słoneczko! skąd Ty je wzięłaś u mnie tak szaro-buro :(
    Ciasto pyszności, robiłam już taki pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz to po prostu jesteś moją boginią :*

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! i nawet dobrze się spiszę jako smaczne słodkie śniadanie :) lubię takie pomysłowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. a śmietana ma być rzadka( taka lejąca) czy ta gęsta i kremowa? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zdrowo i smacznie zarazem. :) Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy -gesta
    Majanko -slonce bylo caly dzień w poniedzialek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aurora -haha :-) miło mi!;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Sliczne fotki jak zwykle zresztą, ale takie w naturze to już w ogole mają urok. Widzę, że dieta bezglutenowa ma coraz wiecej zwolenników. My probujemy, ale wciaz trochę oszukuję ;)Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudo!!!! Jestem w szoku, że sama, będąc fanką kaszy jaglanej na to nie wpadłam! Ale mi dałaś kopa tym przepisem, mega pozytywnego kopa. Idę zaraz piec! A mam też prośbę, ten rysunek, jest szansa, że wyślesz mi go zeskanowanego, podzielisz się? Czy raczej to Twoje dzieło i nie masz ochoty się nim dzielić - zrozumiem!
    Pozdrawiam! Viola

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak widać kasza jaglana jest wszechstronna:) apetyczne ciasto:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.