25.04.2013

Migawki z kwietnia


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
______________________________♥______________________________

23.04.2013

Marchewka, por, kiełki- zupa krem



/ dla 4 osób/

- 4 duże marchewki
- 1 por
- 2  łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- sól , pieprz
- czerwona papryka (w proszku)
- curry
- kiełki ( u mnie kiełki brokuła)
- świeży koperek


Marchew obrać, pokroić  w krążki wraz z porem.
Zagotować bulion, wrzucić krążki marchewki. Por zeszlklić na maśle.
Wrzucić do gotującej się zupy, gotować go miękkości.
Następnie zmiksować blenderem.  Doprawić solą i pieprzem, słodką papryką w proszku i curry
Zupę podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem i kiełkami brokuła.
Smacznego!






 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

21.04.2013

Pavlova z truskawkami

Nazwa tego  deseru pochodzi od słynnej rosyjskiej primabaleriny- Anny Pawłowej.
( źródło klik)
To właśnie na jej cześć pewien cukiernik po raz pierwszy przygotował tę pyszność podczas słynnego turnee po Australii oraz Nowej Zelandii w 1920 roku.
Beza przypomina nieco spódnicę baletnicy. Jest krucha z wierzchu i lekko ciągnąca w środku, zwieńczona bitą śmietanką i świeżymi truskawkami skąpanymi w syropie potrafi zdziałać cuda!
Nie próbowaliście jej jeszcze? Koniecznie to nadróbcie!

/ składniki na 1 bezę o średnicy 20 cm/

- 4 białka
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka octu (można użyć soku z cytryny)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (można użyć skrobi kukurydzianej)

do dekoracji:
- 400 g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu/ syropu klonowego
- listki melisy
Na papierze do pieczenia odrysowuję okrąg o średnicy 20 cm ( zwykle głębokie talerze mają taką średnicę).
Ubijam białka, dodaję po jednej łyżce (stale miksując), aż masa stanie się gładka i lśniąca.  Ubijam jeszcze parę minut. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną i ocet. Znów miksuję parę minut.
Masa powinna być bardzo sztywna.
Pianę przekładam za pomocą silikonowej szpatułki  na odrysowany okrąg, wygładzam wierzch, boki delikatnie "podnoszę" kilkoma sprawnymi ruchami.
Następnie rozgrzewam piekarnik do 120 stopni (piekłam z termoobiegiem) i suszyę bezę przez 3 godziny.


Upieczoną studzę na kuchennej kratce.
Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku. Tak przygotowany spód można upiec dzień lub dwa przed dekorowaniem.
Do miski wlewam śmietankę, dodaję cukier ubijam na sztywno.
Następnie przekładam do szprycy (można oczywiście to pominąć i wyłożyć śmietankę za pomocą zwykłej łyżki stołowej), wyciskam na bezowy spód.
 Truskawki myję, pozbawiam szypułek, kroję na połówki.Dekoruję nimi ciasto, polewam syropem z agawy i dekoruję listkami melisy.
Kroję w trójkąty.
Ciasto należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
Smacznego!:)





 

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

15.04.2013

Ciasteczka z masłem orzechowym



Uwielbiacie ciasteczka z masłem orzechowym? Ten przepis jest dla Was!
Kruche i delikatne, lekko ciągnące w środku.
Upiekłam je na otarcie łez po przekoszmarnym weekendzie ;c
Mojej najukochańszej Fanki Rzodkiewek już nie ma .

 
Ciasteczka z masłem orzechowym 
/ przepis własny, na 16 średniej wielkości ciastek/

- 125 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 80 g masła orzechowego
- 60 g masła śmietankowego
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sodę oraz szczyptę soli, cukier, żółtko, miękkie masło śmietankowe oraz masło orzechowe i ekstrakt.
Zagniatać do połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 h do zamrażalnika.
W tym czasie wyłożyć na płaskiej blasze od piekarnika papier do pieczenia.
Następnie odrywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i toczyć kulki, układać je na blasze i spłaszczać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasteczka przez 15 minut.
Ciasteczka tuż po upieczeniu są miękkie, aby potem lekko stwardnieć.
Smacznego!





Do moich ciasteczek użyłam:
* masła orzechowego Terrasana do dostania w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia lub na stronie ekosfera24.pl
 


 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

11.04.2013

Rabarbar- akcja kulinarna IV edycja. Zaproszenie


 
Już po raz czwarty (kiedy to minęło?) pragnę zaprosić Was do przygotowania smakołyków z rabarbarem w roli głównej :)
Tradycyjnie akcja będzie trwać przez dwa miesiące, a Wy piec, gotować, smażyć, miksować rabarbar!
 
Zasady są proste i niezmienne:
-  Wystarczy przygotować przepis i opublikować go w dniach 1.05-30.06.2013 roku na swoim blogu lub fanpejdżu Waniliowej Chmurki klik
 
- Każdy przepis powinien zawierać fotografię, której jesteście autorem wraz z banerkiem rabarbarowej akcji i podlinkowaniem do tego posta. Archiwalne wpisy oraz te bez banerka i podlinkowania do akcji nie będą brały w niej udziału.
 
- Linki do Waszych wpisów na blogu przysyłajcie na adres waniliowachmurka@gmail.com, możecie oczywiście dodawać je bezpośrednio do akcji na Durszlaku lub Mikserze.
- Podsumowanie całej akcji ukaże się na blogu w lipcu.
 
banerek do pobrania:
 

 

Szukacie inspiracji?




Serdecznie zapraszam Was do IV edycji rabarbarowej akcji, będzie mi bardzo miło, jeśli weźmiecie w niej udział.
Miłego rabarbarowania!:)
 

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 
______________________________♥______________________________

 

Blogger template designed By The Sunday Studio.