Te pyszne bułeczki zaczniesz wieczorem, a skończysz rano. Nie, nie będziesz musiała/ł stać przy blacie kuchennym całą noc. Wprost przeciwnie! Wieczorem tylko! zamieszasz ciasto, a rano uformujesz i upieczesz.
Bułeczki rosną przez noc.
Zachęcam do spróbowania! :)
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju
Dodatki:
- do posmarowania: 1 jajko i mleko
- do posypania: sezam, mak, siemię
Wieczorem:
Wieczorem:
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem.
Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników.
Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut.
Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty.
Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części.
Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce.
Ja zaplotłam moje bułeczki :)
"Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem.
Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Dobre pomysły oszczędzające czas dla takich leniuszków jak ja zawsze mile widziane:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a te bułeczki bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Trzcinowisko- :)
OdpowiedzUsuńMajanko- dzięki!
Pozdrowienia