17.11.2013

Pieczona owsianka z jesiennymi owocami i cynamonem


Dzisiejszy przepis powstał poprzez połączenie śniadania z deserem. Owsiankowych wersji było już na blogu sporo np. owsianka w postaci placków klik, owsianka na zimno klik czy też owsianka na mleku kokosowym klik.
 Pieczonej jeszcze Wam nie pokazywałam, dlatego dziś nadeszła na nią pora.
To kolejny przepis, który zniesie na prawdę dużo ingerencji z naszej strony jeśli chodzi o składniki. Możemy wymienić np. twarożek na jogurt/ kefir/ maślankę/śmietankę/mleko krowie lub roślinne, syrop na miód albo cukier, jabłka i gruszki na inne sezonowe owoce, płatki owsiane górskie na płatki owsiane błyskawiczne czy nawet ryżowe, orzechy na suszone owoce i (lub) pestki.


 / przepis własny, składniki na 12 kawałków/

- 180 g płatków owsianych
- 400 g twarożku sernikowego
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- 70 ml syropu z agawy
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
-  1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli

W misce wymieszaj płatki owsiane wraz z przyprawami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mleko z twarożkiem, dodaj jajko, syrop oraz ekstrakt waniliowy.
Owoce umyj i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.
Płaską prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej owsiankową masę.
Na wierzchu poukładaj plasterki/kawałki owoców.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz w nim owsiankę przez 30 minut.
Po tym czasie lekko ją ostudź, pokrój na 12 kawałków i podawaj posypaną cukrem pudrem.
Możesz również kroić ją po zupełnym ostudzeniu- jak wolisz.
Propozycji podania również jest wiele.. możesz jeść ją na ciepło lub zimno. Udekorowaną  kleksem bitej śmietany albo kulką lodów waniliowych . W towarzystwie kubka kawy, czarnej herbaty, gorącej czekolady czy też mleka.
Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie "na wynos"- do szkoły, pracy, na uczelnię.
Smacznego!




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

15 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, mam ochotę na tak cudnie wyglądająca owsiankę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chętni jem taką na śanidanie, bez żadnego studzenia, ale do szkoły w sumie sprawdziłaby się równie dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna wersja owsianki, zainspirowałaś mnie, ostatnio piekę często z sezonowymi jabłkami i gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne fotki i ten kubeczek taki optymistyczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne;) śliczny ten kubeczek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie tu u Ciebie :) Zdjęcia piękne, a ten kubek - chciałabym taki :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba ta ciastowa owsianka :)
    A jeszcze bardziej Twój optymistyczny kubek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pieczona owsianka w tak pysznym wydaniu to zdecydowanie jedno z najlepszych śniadań! :) uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem ZA takimi zdrowymi deserami i to jeszcze śniadaniowymi.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Porwałabym całość z miejsca. :-) Zdrowe ciacho, a zdjęcia klimatyczne.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to musi być pyszne:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  13. Codziennie jem owsiankę z cynamonem, migdałami, jabłkiem ale w takiej zapiekanej odsłonie jeszcze nie próbowałam. Korci mnie też to połączenie z przyprawą do piernika, którą ostatnio robiłam, a tak pachnie, że muszę ja w końcu do czegoś użyć. Przyprawy ogólnie w takim połączeniu mnie "kręcą", ostatnio dużo z nimi ekperymentuje, bo zaopatrzyłam się w większe ilości na www.nps-mix.pl Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. robię! spełniłaś moje marzenie - bezkarne wcinanie zdrowego "prawie ciastka" na śniadanie. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.