Szarlotka w jesiennym klimacie


Ostatnie dni były zdecydowanie w jesiennym  klimacie. Deszcz,wiatr i szaruga. W kuchni więc również jesień w pełni.
Przerabiamy ostatnie pomidory, pakujemy do słoików jabłka i węgierki, zbieramy ostatnie jeżyny i maliny, rozgrzewamy się herbatą z sokiem malinowym i gęstą, gorącą czekoladą. Na targu pojawiła się już pigwa i żurawina. O dziewiętnastej robi się ciemno.. przykro tak żegnać się z latem:( 
Aby osłodzić mi to rozstanie sklep Coqlila obdarował mnie przepięknymi przedmiotami - jak z francuskiej wsi. Z tej okazji upiekłam szarlotkę. :)




Może i Ty upieczesz? Jabłka o tej porze smakują przecież najlepiej:)


/ przepis własny, na kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm/

ciasto kruche:
- 230 g mąki pszennej (często zastępuję ją białą mąką orkiszową)
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 30 g cukru waniliowego
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 zmielone goździki

do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej

do posypania:
- 3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, wkrój masło, dodaj żółtka, sól i cukier.
Zagnieć plastyczne ciasto, które następnie przełóż do foliowego woreczka i na 1 h do lodówki.
Formę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą.
Po tym czasie  podziel ciasto na dwie części.
Jedną rozwałkuj i wylep nią dno formy, podziurkuj widelcem i wstaw na 14 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 
Gdy spód szarlotki będzie się piekł, obierz jabłka i oczyść je z gniazd nasiennych.
Włóż do dużego garnka, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Dodaj cynamon i goździki, wymieszaj. Na tym etapie należy spróbować masy jabłkowej, można ją dosłodzić lub dodać soku z cytryny.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka.
Rozwałkuj drugą część ciasta kruchego i wykrawaj z niego za pomocą foremki kształty np. listki lub serduszka. Ułóż na wierzchu szarlotki.
Można pominąć tę czynność i szarlotkę udekorować kratką lub przykryć płatem rozwałkowanego ciasta- wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej:)
 Wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut.
Po 30 minutach kontroluj, czy ciasto zanadto nie brązowieje.Każdy piekarnik inaczej piecze.
Szarlotkę krój po całkowitym wystudzeniu, ozdób cukrem pudrem
Smacznego!






W sesji została wykorzystana przepiękna ceramika firmy Coqlila.
Abyś mogła/ mógł zobaczyć więcej pięknych przedmiotów zapraszam Cię tutaj.



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________


12 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wspaniałe ciasto. Szarlotki są pyszne. Piękne zdjęcia Olciu.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję Majanuś za przemiłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  3. masz rację.jabłka w jesieni smakują wybornie.upajajmy się ich klimatem póki tylko się da!
    lubię Twoje retro fotografie:)

    PS ta butelka na mleko jest śliczna;p

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szarlotki! Twoja wydaje się być ogromnie krucha! a to uwielbiam jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna szarlotka, piękne zdjęcia i naczynia! U mnie dzisiaj też szarlotka, z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotki są cudowne: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle klimatyczne zdjęcia i piękne naczynia :) Od kilku dni wypatruję na straganach antonówek aby upiec tradycyjną szarlotkę. Mam nadzieję, że uda mi się to w nadchodzącym tygodniu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Och jak ślicznie, jak jesiennie aż mi się zachciało szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam szarlotki, zaraz na drugim miejscu po serniku! ten aromat, ten smak - cudne <3

    OdpowiedzUsuń
  10. I co ja mam Ci napisać... Powiedzieć ta tę szarlotkę, że jest cudna, to zdecydowanie za mało :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale nam narobiłaś ochoty na deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana jest szarlotka jest impreza:) ... u mnie ostatnio szarlotka za szarlotką ... uwielbiamy je:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie