Letnie owoce w syropie


Czy da się zatrzymać lato w słoiku?
Jasne!
Tylko spójrz..


/ przepis własny, na 2 duże 0,5 l słoje/

- 700 g letnich owoców (np. malin, poziomek, brzoskwiń, śliwek, gruszek)
-  350 ml wody
- 175 g cukru kryształu
- sok z 1/2 cytryny

Owoce do tego typu przetworów należy wybierać bardziej twarde niż miękkie.
Należy je umyć, jeśli jest taka potrzeba pozbawić pestek, pokroić w grubsze paseczki.
W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
Do wysokich, wyparzonych słoików ( ja użyłam słoików firmy weck #905) wkładać owoce i zalewać gorącym syropem.
Zawekować w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. przez 20 minut.
Tak przygotowane owoce w syropie będą doskonałym dodatkiem do owsianki, budyniu czy deserów w zimie.
Smacznego!:)




Zajrzyjcie na do sklepu internetowego ze słoikami i butelkami tej firmy, ja przepadłam..




 





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________




7 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. No i zachciało mi się teraz takiego słoika Chmurko! No i muszę przyznać, że zaskoczyłaś mnie wekowaniem w piekarniku, ale już sobie poczytałam i wiem , ze faktycznie można. Pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. en słoik jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł na zatrzymanie lata :) Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł Olciku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne!! owoce lata, które można zatrzymać na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te słoiczki Olciku:) ... ale zawartość jeszcze fajniejsza:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie