Idealnie kremowy, kajmakowy krem, który bez problemu przygotujesz w swojej kuchni.
Stanowi świetną bazę jako dodatek do ciast i deserów.
Krem krówkowy
/ przepis własny, składniki na 1 średniej wielkości słoik/
/ przepis własny, składniki na 1 średniej wielkości słoik/
- 200 g śmietanki 36% (można zamienić na 30%)
- 100 g cukru kryształu
- 40 g masła
- szczypta soli
W rondelku rozpuść cukier (do złotego koloru).
Następnie cały czas mieszając dodaj kawałeczki masła i wlej śmietankę. Non stop podgrzewaj masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszaj (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka).
Dodaj odrobinę soli i redukuj masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut).
Przełóż krem do wyparzonego słoika, przechowuj go w lodówce (otwarty- nie dłużej niż 1,5 tygodnia).
Idealnie nadaje się jako nadzienie do ciasteczek, wypełnienie tart i babeczek, czy też jako słodkie smarowidło do kanapek.
Idealnie nadaje się jako nadzienie do ciasteczek, wypełnienie tart i babeczek, czy też jako słodkie smarowidło do kanapek.
Smacznego!
Przygotowanie kremu nie zajmie Ci więcej niż 20 minut! :)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
jak długo można przechowywać ten kremik w lodowce?
OdpowiedzUsuńotwarty- nie dłużej niż 1,5 tygodnia
OdpowiedzUsuńWspaniałe nagrody! Spróbuję zrobić :) Tobie krem wyszedł wspaniały!
OdpowiedzUsuńDaktyle w czekoladzie- Tobie też wyjdzie pyszny, przepis jest banalny:)
OdpowiedzUsuńOd dawna chciałam zrobić taki domowy krem krówkowy a jeśli jeszcze do tego mogę wziąć udział w konkursie to już w ogóle jestem zachwycona :) Oby tylko się udał, zawsze wydawał mi się dość skomplikowany w swej prostocie :D
OdpowiedzUsuńMadzialena- Wszystko się uda, spokojnie. Gdybyś jednak miała jakieś problemy, pisz na maila lub na facebooku na pewno odpowiem:)!
OdpowiedzUsuńDomowe kremy to fajna sprawa, ale jakoś nie miałam wcześniej odwagi, aby zrobić ;-) Chyba spróbuję swoich sił, także w konkursie :-)
OdpowiedzUsuńKremik świetny, a blog inspirujący dodaję do obserwowanych i będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńMagdalena M- dziękuję i zapraszam !:)
OdpowiedzUsuńBarbarella- liczę na Twój udział
rewelacyjny! Ale po takim słoiczku musiałabym się znowu odchudzać, kurczę no:P życie jest beznadziejne:)
OdpowiedzUsuńWow. Krem wyglada wspaniale. Biore sie za jego robienie i oczywiscie biore udzial w konkursie ;)
OdpowiedzUsuńaaaa krem krówkowy ommomoomomom
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zdjęcie dodałam :) Krem przepyszny, zanim przełożyłam do słoika, zjadłam chyba połowę :) Będę ponownie robiła bo już prawie nic nie zostało :) Jeśli chodzi o przycisk Cook'd to dałam radę mimo, że pierwszy raz coś takiego spotkałam, całkiem fajny.
OdpowiedzUsuńDaktyle w czekoladzie - cieszę się :-) miłego dnia !
OdpowiedzUsuńayyy razem z kuzynka startujemy ;) a jak! raz sie zyje;) tylko ze boje sie zeby mi sie ten cukier nie przypalil. Czy jak rozpuszczajac cukier to mieszasz go w czasie rozpuszczania czy czekasz az powstanie brazowy kolor?
OdpowiedzUsuńA swoja droga ten portal cookd.it to boski pomysl. Wszystko w jednym miejscu mozna znalezc. Takie pysznosci;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPoznańskie papu - cukier się nie przypali jeśli bd zerkać co chwila do rondelka i kontrolować jego kolor. :-) ja na tym etapie nie mieszam go jeszcze -uwielbia przyklejać się do łyżek !
OdpowiedzUsuńOlga mam pytanie :) Jak dodać ten przepis? Kiedy klikam na cook'd! to pokazuje mi sie rameczka, zaloguj przez facebook i o cookd.it.
OdpowiedzUsuńCo dalej?
OdpowiedzUsuńPoznańskie Papu - musisz się zalogowac na fcb a później pojdzie jak z płatka!:-)
Krem zrobiłam, wyszedł rzeczywiście szybko a jaki smaczny! :) zostanie wykorzystany do naleśników o ile wcześniej nie zjem go sama :)
OdpowiedzUsuńzrobione, dodane, krem był przecudny!
OdpowiedzUsuń/tylko dlaczego mi ucięło to zdjęcie po dodaniu?:(
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAsiejko - łaa ale cudnie wyszedł !;)[niestety nie wiem czemu ucielo zdjęcie ;<<
OdpowiedzUsuńbo pewnie musi być w kwadracie.. to podmieniłam na nowe!:))
OdpowiedzUsuńZrobiłam jeszcze raz Twój krem krówkowy. Dodałam jeszcze dwa zdjęcia, które są propozycją wykorzystania kremu- batony daim z białą czekoladą i cukierki toffi nadziewane gorzką czekoladą, które smakiem i wyglądem przypominają alpenliebe chocolate karmelowe. W obu przypadkach jedynym dodatkiem do kremu jest sama czekolada :)
OdpowiedzUsuńDaktyle w czekoladzie- mniam:) świetne pomysły miałaś!
OdpowiedzUsuńOlcik ten krem jest niesamowity!!!! znajomi byli zaczarowani. Dodalismy go do babeczek . Niewytrzymal 1,5 tyg w lodowce bo zostal od razu zjedzony :)zdjecie zrobione i wklejone.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis :) Polecam wymieszać krem z lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym (oczywiście domowej roboty!) - łamie to troszkę jego słodycz i dodaje ciekawego posmaku :) pozdrawiam ciepło! (czy można dodać więcej niż jedno zdjęcie?)
OdpowiedzUsuńMalubka- można
OdpowiedzUsuń;] Zrobione i dodane, łatwy i dobry przepis, sprawdził się cudnie na tartaletkach z czekoladową masą sernikową! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież zrobiłam krem i dodałam zdjęcie :) krem pyszny! Przypomina mi coś w smaku, jakby jakiś smak z dzieciństwa i nie mogę sobie przypomnieć co to takiego. Pozdrawiam. Aneta
OdpowiedzUsuńD., Leśne Smaki- :) przepysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam rogaliki drożdżowe z tym kremem - zapraszam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńhttp://lesnesmaki.blogspot.com/2013/09/rogaliki-drozdzowe-z-kremem-krowkowym.html
Łaaa.. boskie są!:)) <3
OdpowiedzUsuńSama frajda była jak ten krem robiłam :)) no nie dało się obojętnie przejść obok tego przepisu, musiałam wypróbować :) Luby to nie wytrzymał i wyjadał mi go ze słoika. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO kremie dużo pisać nie muszę, wiesz, że jest świetny! :) Uwielbiam wszystko, co krówkowe...
OdpowiedzUsuńPokazałam też nasze dzisiejsze śniadanie: figi zapiekane z serkiem, orzechami włoskimi i odrobiną szałwii, podany z kremem i sporą szczyptą gruboziarnistej soli - pyszne!
N_żak - widziałam je, widziałam przeslicznie i smacznie to wszystko wygląda :-)!
OdpowiedzUsuńDobrej nocy!
Marcelina - :-) pozdrowienia dla lubego !;>>
OdpowiedzUsuńKrem zrobiony :-) i jest po prostu pyszny! Ale chyba nie wezmę udziału w konkursie, bo aby się zalogować do tej aplikacji trzeba mieć konto na Facebooku, a ja nie posiadam.
OdpowiedzUsuńKremik idealnie pasował do brownie ; ) A sama idea przycisku na prawdę fajna i dla nas czytelników i dla ciebie jako autorki ; )
OdpowiedzUsuńwrzuciłam zdjęcia, ale nie widnieją one, że są z naszej strony. Teraz pokazują się podwójnie. Pogubiłam się.
OdpowiedzUsuń