29.09.2013

Chleb zmieniający życie


Co prawda fala pieczenia tego chleba już powoli mija,  jednak postanowiłam zamieścić go na blogu.
 Bo zdrowy, pyszny, ekspresowy.
:)
Piekliście go już? Nie?
No to czas najwyższy!


/ przepis pochodzi z bloga Jadłonomia,  na podstawie przepisu Sarah z My New Roots, podaję go z moimi lekkimi zmianami/

- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki wody + 3 łyżki
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. 
Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. 
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

14 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł, ale co zamiast oleju kokosowego? :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły olej lub masło

      Usuń
  2. Muszę w końcu zrobić ten chleb! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się on. Zdrowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten chleb na każdym blogu kusi mnie coraz bardziej! pochrupałabym, na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale on cudnie wygląda. Ciekawa jestem jego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam, wprawdzie z trochę innymi składnikami, które były łatwiej dostępne, ale mogę powiedzieć, że jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Martwi mnie ten olej kokosowy i syrop z agawy, nie do kupienia u mnie. Czym można to zastąpić ???
    Wygląda tak pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie tam- olej kokosowy możesz zastąpić zwykłym rzepakowym, a syrop z agawy miodem, ale .. płynnym i radzę dać go płaską łyżkę (jest nieco słodszy od syropu).

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję, lecę po składniki :)))))

    OdpowiedzUsuń
  10. Widziałam go już na wielu blogach ... ale jakoś przyznam szczerze nie wzbudza mojego entuzjazmu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można zastąpić olej kokosowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale zmieni się jego wartość odżywcza :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.