Co prawda fala pieczenia tego chleba już powoli mija, jednak postanowiłam zamieścić go na blogu.
Bo zdrowy, pyszny, ekspresowy.
:)
Piekliście go już? Nie?
No to czas najwyższy!
Piekliście go już? Nie?
No to czas najwyższy!
/ przepis pochodzi z bloga Jadłonomia, na podstawie przepisu Sarah z My New Roots, podaję go z moimi lekkimi zmianami/
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki wody + 3 łyżki
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w
dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać
płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić
na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z
ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać
i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do
schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego
wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb
będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
jutro go zrobię!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł, ale co zamiast oleju kokosowego? :<
OdpowiedzUsuńZwykły olej lub masło
UsuńMuszę w końcu zrobić ten chleb! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się on. Zdrowy. :)
OdpowiedzUsuńten chleb na każdym blogu kusi mnie coraz bardziej! pochrupałabym, na zdrowie!
OdpowiedzUsuńAle on cudnie wygląda. Ciekawa jestem jego smaku!
OdpowiedzUsuńRobiłam, wprawdzie z trochę innymi składnikami, które były łatwiej dostępne, ale mogę powiedzieć, że jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńMartwi mnie ten olej kokosowy i syrop z agawy, nie do kupienia u mnie. Czym można to zastąpić ???
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie...
Takie tam- olej kokosowy możesz zastąpić zwykłym rzepakowym, a syrop z agawy miodem, ale .. płynnym i radzę dać go płaską łyżkę (jest nieco słodszy od syropu).
OdpowiedzUsuńDziękuję, lecę po składniki :)))))
OdpowiedzUsuńWidziałam go już na wielu blogach ... ale jakoś przyznam szczerze nie wzbudza mojego entuzjazmu:)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić olej kokosowy ?
OdpowiedzUsuńmożna, ale zmieni się jego wartość odżywcza :)
Usuń