09.08.2013

Nocny sherstone loaf




Dziś chleb, który ujrzałam na przepysznym blogu Moniki.
Dziewczyna robi nie tylko przepiękne foty, ale jakie pieczywo piecze! fiu fiu.
Za nią cytuję recepturę na pyszny i prosty w wykonaniu chleb, a pochodzi on z książki 'The Fabulous Baker Brothers '. Jego sekret polega na powolnym wyrastaniu ciasta- w lodówce.
Spróbujcie go upiec, nie pożałujecie;)!


/ przepis z książki'The Fabulous Baker Brothers' , podała go Monia, składniki na 1 bochenek/
- 560 g mąki typu 550
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 4 g świeżych drożdży
- 20 g masła (lub smalcu)
- 100 ml mleka
- 200 ml zimnej wody

Wszystkie składniki zmieszaj w misce i wyrób z nich gładkie i elastyczne ciasto. Pozostaw je w chłodnym miejscu na dwie godziny. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki, przykryj ściereczką lub folią i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij go z niej i umieść w ciepłym miejscu. Pozostaw do wyrośnięcia na 1-3 godziny. Wyrośnięty chleb posyp mąką i natnij w kilku miejscach. Wstaw do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 10 minutach obniż temperaturę do 210 stopni. Piecz przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb lekko ostudź, następnie wyjmij z foremki i dokończ studzenie na kratce. Chleb smakuje genialnie po upieczeniu, ale też ze względu na małą ilość użytych drożdży także przez następne dni.
Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.