Na naszym stole stały się prawdziwym hitem!
/sposób formowania to patent Małgosi, przepis zaś to moja wymyślona, zdrowsza wersja chałki/
ciasto:
- 200 g przesianej mąki pszennej
- 150 g przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
- 8 g drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody (lub mleka)
- 1 łyżeczka cukru (lub miodu)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 jajko
glazura:
- 1 jajko+ 1 łyżeczka mleka
posypka:
- pestki dyni
- sezam
- mak
- goździki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na ok. 10 minut, wymieszaj je z mlekiem lub wodą, dosyp mąkę i resztę składników.
Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto.
Odstaw je, aby podwoiło swoją objętość (zwykle zajmuje to ok. 90 minut).
Teraz czas aby ciasto lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków.
Z każdego z kawałków uformuj rulonik i postępuj zgodnie ze zdjęciami:
Teraz czas aby powstałe ptaszki zostawić na ok. 30 minut (muszą się lekko "napuszyć").
Rozgrzej piekarnik w tym czasie do 200 stopni, bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp ziarnami, piecz do zarumienienia, czyli ok. 15 minut.
Smacznego!:)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz