Chrrrrupiące, z miąższem pełnym nieregularnych dziurek.
/ przepis na 2 duże bagietki/
- 250 g mąki orkiszowej białej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 ml chłodnej maślanki
- 100 ml chłodnej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka oliwy
Do miski wlać wodę i maślankę, wkurzyć drożdże i wymieszać.
Następnie wlać syrop z agawy, wsypać sól i przesiać mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Ciasto będzie dość klejące, dlatego do mieszania możecie użyć jedynie zwykłej łyżki.
Nie zagniatajcie ciasta zbyt długo. Chodzi jedynie o to, aby składniki się ze sobą połączyły (ok. 3 minuty mieszania).
Do naoliwionej miski włożyć ciasto, przykryć torebką foliową i odstawić do wyrastania na całą noc (od 12 do 18 h).
Po tym czasie uformować z ciasta dwie bagietki. Zostawić je do lekkiego wyrośnięcia na ściereczce wysypanej mąką.
Płaską blachę od piekarnika rozgrzać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C., wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią bagietki.
Na dno piekarnika włożyć żaroodporne naczynko wypełnione wodą.
Bułki piec przez 20 minut- na złoty kolor w 210 stopniach C.
Smacznego!:)
Ps: Możecie je ujrzeć w najnowszym wydaniu magazynu internetowego Green Canoe klik
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
Ps: Możecie je ujrzeć w najnowszym wydaniu magazynu internetowego Green Canoe klik
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Uwielbiam maślankowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu również wkrótce skorzystam :D
No koniecznie :>!
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń