Bagietki orkiszowe na maślance



Bagietki przygotowane metodą Jima Lahey'a autora metody pieczenia chleba bez zagniatania.
Chrrrrupiące, z miąższem pełnym nieregularnych dziurek.



/ przepis na 2 duże bagietki/

- 250 g mąki orkiszowej białej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 ml chłodnej maślanki
- 100 ml chłodnej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka syropu z agawy
-  1 łyżeczka oliwy



Do miski wlać wodę i maślankę, wkurzyć drożdże i wymieszać.
Następnie wlać syrop z agawy, wsypać sól i przesiać mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Ciasto będzie dość klejące, dlatego do mieszania możecie użyć jedynie zwykłej łyżki.
Nie zagniatajcie ciasta zbyt długo. Chodzi jedynie o to, aby składniki się ze sobą połączyły (ok. 3 minuty mieszania).
Do naoliwionej miski włożyć ciasto, przykryć torebką foliową i odstawić do wyrastania na całą noc (od 12 do 18 h).
Po tym czasie uformować z ciasta dwie bagietki. Zostawić je do lekkiego wyrośnięcia na ściereczce wysypanej mąką.
Płaską blachę od piekarnika rozgrzać przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C., wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią bagietki.
Na dno piekarnika włożyć żaroodporne naczynko wypełnione wodą.
Bułki piec przez 20 minut- na złoty kolor w 210 stopniach C.
Studzić na kratce.

Smacznego!:)







Ps: Możecie je ujrzeć w najnowszym wydaniu magazynu internetowego Green Canoe klik




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

3 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie