Aromatyczne bagietki,które idealnie komponują się zarówno z serem pleśniowym, wędliną jak i słodkimi dodatkami.
Rodzaj orzechów możecie oczywiście dowolnie wymieniać np. na: pistacjowe, nerkowca, piniowe etc.
Rodzaj orzechów możecie oczywiście dowolnie wymieniać np. na: pistacjowe, nerkowca, piniowe etc.
/ przepis własny na 2 bagietki/
- 400 g mąki pszennej luksusowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 14 g świeżych drożdży lub paczka (7g ) suszonych
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 7 g soli
- 150 ml ciepłego mleka
- 10 g siemienia lnianego
- 40 g orzechów laskowych (potłuczonych)
- 2 łyżki ziarenek amarantusa
Drożdże rozkruszyć w kubku, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut ( aktywacja drożdży).
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i orzechy. Wymieszać. Wlać zaczyn, olej i miejszając powoli dodawać wodę. Zagnieść sprężyste ciasto.
Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Powinno podwoić objętość.
Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Powinno podwoić objętość.
Następnie podzielić ciasto na 2części i uformować z nich bagietki.Ułożyć je w formie do bagietek lub na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Uformowane bułki odstawić do wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Wstawić bułki, uprzednio je nacinając ostrym nożem lub żyletką, spryskać piekarnik wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st. i dopiekać jeszcze 15-20 minut .
Ostudzić na kuchennej kratce.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Miałaś dzisiaj wenę twórczą, tyle wypieków na jeden raz! Bagietka z orzechami, wiem w ciemno, że pyszna!
OdpowiedzUsuń