09.07.2013

Orkiszowa tarta z cukinią, pieczarkami, oliwkami i bazylią


Pyszna tarta warzywna na orkiszowym spodzie. Świetny sposób na letni, sycący obiad. Możecie upiec ją wieczorem lub rano  (wtedy, gdy jest jeszcze w miarę chłodno w mieszkaniu), a potem podgrzać ją przed podaniem lub pominąć tę czynność i.. wcale nie podgrzewać:)
Polecam!

/ przepis własny na jedną dużą tartę/

kruche ciasto:
- 180 g mąki orkiszowej razowej
- 75 g mąki orkiszowej białej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 2 spore cukinie (600 g)
- 1 por
- 1 duża cebula
- 60 g pomidorów w oliwie (odsączonych)
- 50 g czarnych oliwek
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki oliwy
- świeże listki bazylii
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone oregano, rozmaryn i tymianek
- świeże listki bazylii (do dekoracji)

Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cukier, pokrojone w kostkę zimne masło.
Zagnieść ciasto, dolać wodę.
Uformować w kulę,
 wsadzić do foliowego woreczka

i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na blacie oprószonym mąką.
Wylepić formę do tarty i " podziurkować" widelcem, jeśli posiadacie silikonową nie musicie jej wcześniej smarować tłuszczem.
W przypadku metalowej foremki, ważne jest, aby wysmarować ją dokładnie masłem i posypać bułką tartą.
Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 175 stopni C. i włożyć foremkę wylepioną ciastem.
Podpiekać spód tarty przez 12 minut. Wyjąć, położyć na kuchennej kratce.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry.
Cukinię umyć. Pokroić w plastry, pora pokroić w krążki. Cebulę obrać i również pokroić w krążki.
Oliwki oraz suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, pora, pieczarki. Poddusić. Na samym końcu przyprawić solą, słodką papryką, pieprzem oraz ziołami.


Zdjąć z ognia. W miseczce wymieszać serek mascarpone oraz śmietanę.
Wypełnić farszem podpieczony spód. Posypać oliwkami i suszonymi pomidorami.
Na samym końcu posmarować wierzch tarty serkiem. Udekorować listkami bazylii.


Zapiekać przez 35 minut.
Smacznego!





 


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

11 komentarzy:

  1. Patrząc na takie przepisy, zawze mówię sobie, że w końcu przekonam się do dodatku oliwek ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Idealna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super animacja, przyciąga wzrok ;)
    Fajny zestaw warzyw w środku, tak jak lubię. Trochę jak połączenie pizzy i quiche'a.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie wygląda!!!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, jest wspaniała! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda:) ładne zdjęcia, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie Olciaku. Czuć włosko-francuską nutę. Rozwijasz się i miło na to patrzeć.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, do tego moje ukochane oliwki i cukinia. To nadzienie bardzo kusi!

    OdpowiedzUsuń
  9. moje smaki ...zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta przepiękna wygląda smakowicie. W ten weekend u mnie w domu będzie unosił się zapach tarty z cukienią, pieczarkami, oliwkami i bazylią Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.