28.06.2013

Muffinki o smaku pizzy




Sezon wakacyjnych imprez właśnie się rozpoczął, dlatego dzisiaj pyszna przekąska- muffinki o smaku pizzy.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście koniecznie to nadróbcie! Warto:)


/nieco zmodyfikowany przepis Edysi, wychodzi 18 muffinek/


suche składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- po 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy i oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta suszonej bazylii
- 170 g żółtego sera
- 50 g suszonych pomidorów w oliwie (odsączonych)
- 100 g zielonych oliwek (odsączonych)

- 20 dag pieczarek
- 1-2 cebule
- 20 dag wędliny (szynka, kiełbasa, salami, może być wszystkiego po troszku)

mokre składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 100 g masła

- kilka łyżek keczupu
- łyżka oliwy do smażenia



W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do pizzy, oregano, paprykę i bazylię. Ser pokroić w niedużą kostkę (kawałek zostawić i zetrzeć na tarce), dodać go do suchych składników i raz jeszcze wymieszać.

Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, cebulę i wędlinę w dużą kostkę. Oliwki i suszone pomidory odsączyć z zalewy. Pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dodać do smażącej się cebuli, pod koniec smażenia dodać wędlinę i podsmażyć. Ostudzić i wmieszać do mąki z przyprawami tak, żeby wszystko pokryło się mąką.

Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w garnuszku i ostudzić, potem wymieszać z mlekiem i jajkami.
Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do dołków nałożyć po łyżce ciasta, polać keczupem, nałożyć drugą łyżkę ciasta tak, żeby dołki były nie całkiem wypełnione. Każdą babeczkę posypać startym serem i szczyptą oregano.



Formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25-30 minut w 200ºC aż wierzch się zrumieni. Można jeść  je na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!:)








Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________ 

15 komentarzy:

  1. Cuda, wytrawnych jeszcze nie robiłam i czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie:) lubię takie wytrawne muffiny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym Cię kiedyś zaprosiła na letnią wakacyjną imprezę.. oczywiście w towarzystwie takich babeczek;-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować, bo wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę takie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł na muffinki :)
    a co do moich parunów to nazwa używana przez moją babcię i ja te kluski na parze właśnie pod taką nazwą zawsze znałam chociaż wiem że w różnych regionach nazwy są różne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają świetnie Olciku!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna przekąska, zapisuję przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny przepis ;) idealna przekąska żeby ją ze sobą nosić do pracy

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś pysznego, koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja dodaje, to co mam w lodowce, np. ostatnio uzylam kabanoskow maestro do srodka, smak chyba piri-piri i powiem,w am, ze wyszlo swietnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.