Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Wiosenny sezon zaczynam klasyką- drożdżówką z rabarbarem.
To chyba najbardziej znana w naszym kraju słodka wersja wykorzystania tego warzywa.
Przepis jest super prosty.
Właściwie najtrudniejszą rzeczą jest zrobienie zaczynu, potem wszystkie składniki należy zmiksować za pomocą miksera z hakiem lub wymieszać około pięciu minut łyżką . I jeszcze jedno- mąka, najważniejsze, żeby była przesiana przez sitko! :)
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
/ przepis własny na tortownicę o średnicy ok. 20 cm/

- 180 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- 20 g mąki orkiszowej razowej
- 1 jajko
- 125 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 250 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 50 g masła
- szczypta soli

kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g mąki krupczatki
- 20 g cukru kryształu

W garnuszku roztopić masło, ostudzić.
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać, odstawić na ok. 15 minut- aż zaczyn urośnie.
Nastepnie przesiać do dużej miski mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową, dodać szczyptę soli, resztę cukru, wbić jajko, wlać resztę mleka, wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać i dolać rozpuszczone masło.  Wymieszać dokładnie mikserem z hakiem lub zwykłą łyżką ok. 5- 10 minut. Ciasto będzie dosyć " luźne".
Następnie obrać rabarbar i pokroić go w kosteczkę.
Przełożyć ciasto do tortownicy, na wierzchu ułożyć rabarbar. Następnie rozcierać palcami w małej miseczce składniki kruszonki i posypać nią wierzch ciasta.


Odstawić do wyrośnięcia - na ok 1,5 h.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec (bez termoobiegu) ok. 45 minut.
Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!

Ps: Pieczcie koniecznie, nie ma wiosny bez domowej drożdżówki z rabarbarem!





19 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Jakie cudne rabarbarowe wstążki i jakie cudne stokrotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe ciacho to moja mała miłość ;) Z rabarbarem takie jak u Ciebie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo urzekły mnie zdjęcia.
    a ciasto.. najlepsze! drożdżowe rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! uwielbiam wszystko co drożdżowe i z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudowne zdjęcia ! Pobudzają apetyt ! I urocza foremka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne ciacho, a fotki chyba jeszcze lepsze, fajny klimat stworzyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe drożdżowe z ulubionym rabarbarem.
    Pięknie wygląda. Śliczne zdjęcia, bardzo smakowite.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdjęcia boskie i za ciacho dałabym sie pokroić :) pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna drożdżówka i bardzo ładne zdjęcia
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Klasyka w fajnym wydaniu! Jedno z ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie takie ciasto chodzi za mną ostatnio :) koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachwyciłam się zdjęciami:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna jest taka drożdżówka:) oj pyszna:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  14. ten rabarbar... tyle go rośnie w moim ogródku ale jeszcze drożdżowego ciasta nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciasto,a najlepsza ta kruszonka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie dziś odkryłam jak pyszny est rabarbar w cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  17. niezawodna drożdżówka z rabarbarem! pyszna :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pyszności! Aż chce się sięgnąć po kawałek... czy dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Co jedno to lepsze i zachęca do wypróbowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie