Pizza na pełnoziarnistym spodzie z kozim serem, szpinakiem i bekonem


Pizza na pełnoziarnistym spodzie z kozim serem, szpinakiem i bekonem
/ przepis własny, na 1 dużą pizzę/
spód:
- 320 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
dodatki:
- 1 mała cukinia
- 150 g świeżego szpinaku
- 150 g sera koziego  (użyłam roladki)
- sos do pizzy (robię wg. tego przepisu)
- ząbek czosnku
- bekon (można pominąć)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- ulubione zioła: np. oregano
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i odstawić na ok. 10 minut (aktywacja). Teraz należy przesiać mąkę, dodać sól i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec należy dodać oliwę (jeśli dodamy tłuszcz wcześniej ciasto niedokładnie się połączy).
Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (trwa to zwykle ok. 1 h).
Warzywa umyć, cukinię pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oliwie, dodać szpinak i trzymać na patelni, aż zwiędnie. Warzywa przyprawić do smaku.
W miseczce rozkruszyć kozi ser, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Gdy ciasto już podrośnie, rozwałkować je na grubość ok. 1,5 cm
  posmarować sosem do pizzy i nakładać dodatki.
Rozgrzać piec do max. temperatury, obniżyć ją do 230 stopni i piec pizzę przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 210 stopni i dalej dopiekać ok. 10 minut- na złoty kolor.
Smacznego!


 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

11 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. bardzo fajne zdjęcia!
    ale chyba była tak dobra, że fotki po pieczeniu nawet nie zdążyłaś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie, plus światło zniknęło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pizzą zawsze tak jest!! Piecze się bardzo szybko i od razu trafia na stół, tak że nie sposób dobrze ją sfotografować - czekać przecież nie może! My w domu robimy pizzę naprawdę często i nigdy jeszcze nie trafiła na mojego bloga, właśnie z tego powodu:) Twoja wygląda SUPER. Aż się sobie dziwię, bo mam awersję do bekonu, a tu naprawdę zachęca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olciaku, sera koziego użyłaś z rodzaju miękkich czy twardszych?
    Świetnie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się barrrdzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pizza wygląda bardzoo kusząco ;) ja wolę jednak bez bekonu ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Może pani Wiosna się skusi i przyjdzie do na s na dobre? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest pizza w moim stylu. Apetyczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie