Makaron z sosem śmietanowo-serowo-szpinakowym



Dziś bardzo pyszne danie obiadowe, które gościło na naszym stole w zeszłą niedzielę. Część posiłku przygotowałam z makaronem pełnoziarnistym, a resztę ze zwykłym spaghetti. I chyba ten drugi znacznie bardziej mi do mojego sosu śmietanowo-serowo- szpinakowego pasował:)




/ porcja dla 3 osób/

- makaron pełnoziarniste wstążki lub zwykłe spaghetti
-150 g świeżego szpinaku
- 200 g śmietanki 18% lub 30%
- 40 g sera żółtego typu parmezan
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka chilli
- ulubione zioła: u mnie była to bazylia i tymianek


Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na oliwie posiekany czosnek. Wrzucamy świeży szpinak i stale mieszając, smażymy go do momentu, aż zwiędnie. Następnie dodajemy śmietanę. i starty ser. Mieszamy, sos powinien mieć średnio-gęstą konsystencję.

 Na sam koniec dodajemy zioła i przyprawy.
Sos mieszamy z makaronem i podajemy od razu.
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

9 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. uważam danie za zdecydowany strzał w dziesiątkę moich kubków smakowych :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron nigdy mi się nie znudzi:D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam , pychotka ! lubię takie wytrawne połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron, świeży szpinak, parmezan, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, boskie... Takie już wiosenne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi do takich sosów też jakoś najbardziej spagetti pasuje:) .... pyszne danie:) Buziak Olciku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam to danie! swoją drogą i u mnie się pojawi :) u mnie nie śmietanka, a mascarpone i zawsze mam problem z pohamowaniem się by nie wyjeść go za dużo z pudełka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hej:)zmodyfikowałam nieco Twój przepis- zasmażony z czosnkiem szpinak miksuję na gładko ze śmietaną (30 %) i ze startym serem (jakikolwiek dobrze rozpuszczający się ser starty na małych oczkach). Razem to zagotowuję z przyprawami i polewam gotowy makaron spaghetti ;)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie