19.03.2013

Babka łaciata


Babka, którą zrobisz w mgnieniu oka. Przepis jest banalnie prosty, składniki na ciasto podstawowe masz w zasięgu ręki. Nie czekaj, piecz! :)
 / przepis własny/

- 250 g mąki pszennej (przesianej przez sitko)
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- kostka masła (200 g)
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do przygotowania formy: masło i bułka tarta
- do dekoracji: tabliczka gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka, kawałki migdałów

Masło stop w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem na białą masę, miksuj, nie przerywając dodawaj po 1 łyżce mąki i masła. Miksuj dalej do połączenia się składników.
Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao - wymieszaj dokładnie.
Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Wlej do niej masę z kakao, a następnie masę "białą". Weź drewniany patyczek i zrób nim esy-floresy w formie. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i włóż do niego formę z babką.
Moja piekła się 35 minut- na złoty kolor. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika. Niektóre pieką szybciej, inne wolniej. Najbezpieczniej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, znaczy, że babka jest już gotowa.
Formę wyjmij z piekarnika i studź w niej babkę przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij z niej ciasto i studź dalej na kuchennej kratce.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, dodaj do niej 3 łyżki mleka, wymieszaj.
Polej nią ciasto, udekoruj migdałami. Odstaw, aż glazura stężeje.
Smacznego!





 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

14 komentarzy:

  1. Łaciate baby to jedne z moich ulubionych! :) Twoja prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna ! mam zamiar taką zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniala babeczka Olciku. Bardzo lubie takie laciate :) Pozwolisz, ze porwe kawaleczek? :)

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majko- jasne, częstuj się:)!
    Teenager- nie krępuj się :D

    Pozdrowienia dla komentujących!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia! Świetna babka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. babka niesamowita...
    cudownie gotujesz, niedawno zaczelam prowadzic bloga, dodaje cie do moich inspiracji na blogu :) i zapraaszam do siebie.

    http://pastawithapplepie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka jak malowana :) Idealna na wielkanocny stół

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie...
    Znów żałuję, że nie mam formy na babkę :(

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurcze, nieziemsko wygląda i pewnie tak samo smakuje *_*

    OdpowiedzUsuń
  10. Olciku Ty tak nie zachęcaj, bo mi ostatnio nie trzeba 2 razy powtarzać:). Piękna babka:) buziaka zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne ujęcia, a babka smakowita oczywiście!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudnie, ja robiłam również babę wielkanocną(kuchnia lidla), dodaje się jeszcze cukier waniliowy i skórkę pomarańczową, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.