27.10.2012

Zupa dyniowa z jabłkiem i majerankiem




Czas na jesienną zupę dyniową podaną z przyprawionym na ostro jabłkiem i sporą ilością majeranku.

/przepis zaczerpnęłam z gazety "Sielskie życie" nr. 4/2012/
składniki na 5 porcji:
- 450 g miąższu z dyni
- 2 cebule
- 40 g kłącza imbiru
- 30 g masła
- 250 g cydru (zastąpiłam sokiem jabłkowym)
- 500g wywaru warzywnego
- 2 jabłka
- 20 g masła klarowanego
- sól, pieprz
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeży majeranek
Miąższ z dyni pokrój w kostkę, cebulę oraz imbir obierz i także pokrój w kostkę.
Ja zawsze imbir obieram łyżeczką:)
Wszystko zeszklij na maśle i wymieszaj z sokiem jabłkowym oraz wywarem.
Powoli gotuj na średnim ogniu 20 minut. W tym czasie obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w krążki i smaż na rozgrzanym maśle po minucie z każdej strony. Przypraw solą  i pieprzem. Zupę zmiksuj, przetrzyj przez sitko (można oczywiście posłużyć się blenderem:).  Ponownie zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawaj ze śmietaną, majerankiem i krążkami jabłka.
Smacznego!




 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

19 komentarzy:

  1. dodatek jabłka bardzo intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia! :) Ale do zupy jeszcze psychicznie dojrzewam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga- dziękuję i zapewniam, że jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wymyśliłaś ! Lubie takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawie:) może być smaczna:D

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite fotki :)
    i świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten sposób podania z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz widzę zupę z pieczonym jabłkiem ;) Cudne zdjęcia, a szczególnie ostatnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi smakować fajnie!
    Piękne zdjęcia Olciku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też dzisiaj robiłam, ale z pomidorami. Jutro się będę chwalić ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję Wam za miłe komentarze i ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam ostatnio klasyczny krem, z gałką i białym pieprzem. Dziś próbuję mleczną z zacierkami, a w kolejce czeka z curry i Twoje Jabłko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie jadłam nigdy dyni, dasz wiarę? ale Twoją zupę zjadłabym ze smakiem, tego jestem pewna.
    ściskam!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy nie jadłam, a połączenie intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajne polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  16. o bardzo ciekawa ta dyniowa z jabłkiem i majerankiem, zapisałam do zrobienia:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne połączenie! :) A zdjęcia - cudownie przepyszne.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawie musi smakować z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.