Czas na jesienną zupę dyniową podaną z przyprawionym na ostro jabłkiem i sporą ilością majeranku.
/przepis zaczerpnęłam z gazety "Sielskie życie" nr. 4/2012/
składniki na 5 porcji:
- 450 g miąższu z dyni
- 2 cebule
- 40 g kłącza imbiru
- 30 g masła
- 250 g cydru (zastąpiłam sokiem jabłkowym)
- 500g wywaru warzywnego
- 2 jabłka
- 20 g masła klarowanego
- sól, pieprz
- 100 g śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeży majeranek
Miąższ z dyni pokrój w kostkę, cebulę oraz imbir obierz i także pokrój w kostkę.
Ja zawsze imbir obieram łyżeczką:)
Wszystko zeszklij na maśle i wymieszaj z sokiem jabłkowym oraz wywarem.
Powoli gotuj na średnim ogniu 20 minut. W tym czasie obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne, pokrój w krążki i smaż na rozgrzanym maśle po minucie z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem. Zupę zmiksuj, przetrzyj przez sitko (można oczywiście posłużyć się blenderem:). Ponownie zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawaj ze śmietaną, majerankiem i krążkami jabłka.
Smacznego!
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
dodatek jabłka bardzo intryguje :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia! :) Ale do zupy jeszcze psychicznie dojrzewam... ;)
OdpowiedzUsuńAga- dziękuję i zapewniam, że jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńPysznie to wymyśliłaś ! Lubie takie smaki :)
OdpowiedzUsuńciekawie:) może być smaczna:D
OdpowiedzUsuńsmakowite fotki :)
OdpowiedzUsuńi świetny przepis :)
Podoba mi się ten sposób podania z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę zupę z pieczonym jabłkiem ;) Cudne zdjęcia, a szczególnie ostatnie
OdpowiedzUsuńMusi smakować fajnie!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia Olciku :)
Też dzisiaj robiłam, ale z pomidorami. Jutro się będę chwalić ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze i ściskam mocno!
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio klasyczny krem, z gałką i białym pieprzem. Dziś próbuję mleczną z zacierkami, a w kolejce czeka z curry i Twoje Jabłko! ;)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy dyni, dasz wiarę? ale Twoją zupę zjadłabym ze smakiem, tego jestem pewna.
OdpowiedzUsuńściskam!:)
nigdy nie jadłam, a połączenie intrygujące :)
OdpowiedzUsuńfajne polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńo bardzo ciekawa ta dyniowa z jabłkiem i majerankiem, zapisałam do zrobienia:)))
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie! :) A zdjęcia - cudownie przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ciekawie musi smakować z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuń