Śniadanie: Owsianka na mleku kokosowym z gruszką i gorzką czekoladą


 Z okazji pierwszego dnia jesieni ból gardła i.. owsianka. Troszkę inna, bo podana z gruszkami i ciemną czekoladą, "podkręcona" mlekiem kokosowym. Przy okazji mogę Wam wreszcie podać moje złote proporcje na owsiankę dla jednej osoby:)


 / przepis własny/


- 270 ml mleka  2%
- 30 ml mleka kokosowego
- 50 g płatków owsianych górskich
- kostka lub dwie:) gorzkiej czekolady
- 1 łyżka preparowanych ziaren pszenicy
- dojrzała gruszka średniej wielkości
 Do rondelka wlewam oba rodzaje mleka, gdy zacznie się gotować wrzucam płatki.
Gotuję ok. 12 minut, często mieszając - uwaga owsianka lubi kipieć i się przypalać!
Nalewam do misieczki, dodaję pokrojoną w kostkę gruszkę oraz czekoladę.
Dorzucam preparowane ziarna pszenicy-  możecie je spokojnie pominąć.
Takiej owsianki już nie dosładzam.
Smacznego!;)









Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

14 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Ale pycha *>* Dostanę odrobinę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna!.
    Uwielbiam owsianki:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszna musi być tak podana owsianka!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała i taka smaczna ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna na początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejku jak ślicznie wygląda!
    Takie owsianki mogłabym jeść codziennie, bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam mleko kokosowe ! i w ogóle wszystko co kokosowe to lubię =) mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. omomom ta owsianka jest idealne ,uwielbiam takie połączenia ,mleko kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
  9. A wiesz Olciku, ze ja owsianki jeszcze nie jadlam ? :) Musze wreszcie sie skusic bo Twoja wersja wyglada tak apetycznie, ze az mam ochote porwac te miseczke :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja mam pytanie odnośnie mleka kokosowego,kupiłam takie samo jak Ty,chciałam użyć do puddingu z chią (szałwią hiszpańską) ale ku memu zaskoczeniu z góry było jak masło a na dole jak woda kokosowa pytanie moje brzmi czy miałam to wymieszać przed dodaniem do chii? czy tylko tą gęstą część..jestem w kropce...prosiłabym o pomoc jeżeli to możliwe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj zblendować mleko - aby całość dokładnie się połączyła

      Usuń
  11. Jeśli można doradzić z własnego doświadczenia, wystarczy puszką energicznie potrząsać przez pół minuty i tłuste z rzadkim świetnie się połączy. Do chia z gęstym zdecydowanie:)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie