09.08.2012

Śniadanie: Kanapki z serem żółtym, sałatą i czatnejem rabarbarowym


( na zdjęciu kanapka z: domowym, chlebie na zakwasie, serem żółtym, czatnejem rabarbarowym oraz sałatą).

Czatnej to świetna rzecz, pierwszy jaki zrobiłam w życiu był z jabłek ( z tego świetnego przepisu).
Kiedy zjedliśmy ostatni słoiczek, zapragnęłam zrobić następny ..  z dodatkiem rabarbaru.

Czatnej z rabarbaru
/ bazowałam na przepisie Doroty/

- 500g rabarbaru
- 300g cebuli
- 300g cukru
- 80-100ml kremu balsamicznego
- pół łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki płaskie mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu

Umyty rabarbar pociąć na kawałki, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać octem. Początkowo gotować pod przykrywką, ale kiedy rabarbar się rozpadnie zdjąć by sos zgęstniał. W sumie gotowanie zajmuje ok godziny. Przełożyć do słoiczków, pasteryzować 20min.


A jeśli chcielibyście przepis na domowy chleb, to zapraszam (kliknijcie na zdjęcie).



Czatnej zrobiłam z :

* Kremu balsamicznego z dodatkiem kakao firmy LaSelva, ciemny i wyrazisty w smaku.
Doskonały jako dodatek do serów, deserów czy sałatek.

Gdzie go dostać?

ekosfera24.pl
lub w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia

______________________________♥______________________________

1 komentarz:

  1. Smacznie i prosto. Czasem tak jest najlepiej. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.