( na zdjęciu kanapka z: domowym, chlebie na zakwasie, serem żółtym, czatnejem rabarbarowym oraz sałatą).
Czatnej to świetna rzecz, pierwszy jaki zrobiłam w życiu był z jabłek ( z tego świetnego przepisu).
Kiedy zjedliśmy ostatni słoiczek, zapragnęłam zrobić następny .. z dodatkiem rabarbaru.
Kiedy zjedliśmy ostatni słoiczek, zapragnęłam zrobić następny .. z dodatkiem rabarbaru.
Czatnej z rabarbaru
/ bazowałam na przepisie Doroty/
- 500g rabarbaru
- 300g cebuli
- 300g cukru
- 80-100ml kremu balsamicznego
- pół łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki płaskie mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
Umyty rabarbar pociąć na kawałki, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać octem. Początkowo gotować pod przykrywką, ale kiedy rabarbar się rozpadnie zdjąć by sos zgęstniał. W sumie gotowanie zajmuje ok godziny. Przełożyć do słoiczków, pasteryzować 20min.
A jeśli chcielibyście przepis na domowy chleb, to zapraszam (kliknijcie na zdjęcie).
Czatnej zrobiłam z :
* Kremu balsamicznego z dodatkiem kakao firmy LaSelva, ciemny i wyrazisty w smaku.
Doskonały jako dodatek do serów, deserów czy sałatek.
Gdzie go dostać?
ekosfera24.pl
lub w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Smacznie i prosto. Czasem tak jest najlepiej. :)
OdpowiedzUsuń