07.04.2012

Dwa mazurki kajmakowe. Z czekoladą, z orzeszkami.


Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, wesołych, przepysznych Świąt!
 

Troszkę nietradycyjne, bez oklepanego napisu "Wesołych Świąt", bazi, zajączków i kurczaczków.
Bez lukru.  
Bronią się smakiem i zapachem. Te mazurki to takie miłe odstępstwo od tradycji. 


Mazurek kajmakowy z polewą czekoladową

 Jest na razowym spodzie z dodatkiem brązowego cukru, posmarowałam go masą kajmakową na którą przepis znajdziecie w poście poniżej, na koniec polałam go gorzką czekoladą.


 /szkielety obu przepisów pochodzą od Patrycji/

  Spód:
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany
-  90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

Wierzch:
- 1/2 puszki kajmaku wg. tego przepisu
 - tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao

 Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, lub scraperem, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Posmarować 1/2 puszki masy kajmakowej.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch mazurka.
Zostawić do stężenia. Mazurek najlepszy następnego dnia.
Smacznego!




Mazurek kajmakowy z orzeszkami ziemnymi

Smakuje tak, że nie można się od niego oderwać. Zapach orzeszków w połączeniu z karmelem jest niesamowity. Jego przypomina mi nadzienie znanego wszystkim batonika snickers.


Spód:
- 160 g mąki pszennej typ 550
- 50 cukru kryształu
- 2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Wierzch:
- 1/2 puszki masy kajmakowej wg. tego przepisu
- puszka prażonych, solonych orzeszków ziemnych
 
Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, lub scraperem, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Posmarować 1/2 puszki masy kajmakowej. Posypać orzeszkami.
Zostawić do stężenia. Mazurek najlepszy następnego dnia.
Smacznego!



 ♪♫
______________________________♥_____________________________

25 komentarzy:

  1. Pyszności, zjadłabym oba! Spokojnych, rodzinnych i zdrowych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. tak bez lukru jest piękne.
    cudnych Świąt Kochana.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. oby dwa piękne :) wesołego alleluja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładne te mazurki, lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o! Znów połączenie słonego i słodkiego :-) Wszyscy tak zachwalają, że chyba sama będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego pysznego i wspaniałego jak te Twoje wypieki :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Oba są pyszne :-) Ja mogę zjeść każdego mazurka.
    Pogodnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Porywam drugi :) choć obydwa wspaniale wyglądają.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wesołych Świąt!!!

    a mazurki pyszne, ze palce lizac:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Olciku kochany w przyszłym roku wykorzystam Twój przepis na kajmak i solone orzeszki na wierzchu:) .... po prostu cudo:)
    Tobie i Twojej Rodzince jeszcze raz wszystkiego najcudowniejszego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Olciku kochany w przyszłym roku wykorzystam Twój przepis na kajmak i solone orzeszki na wierzchu:) .... po prostu cudo:)
    Tobie i Twojej Rodzince jeszcze raz wszystkiego najcudowniejszego:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Olciu, mazurek smakowity:) U nas dwa:), w tym jeden podobny do Twojego:)
    Świętowania Wielkanocy tak, jak sobie wymarzyłaś!
    Dzikęuję za spotkanie u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudne :)))

    Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. te mazurki to sama natura ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają na przepyszne :))

    U mnie w tym roku tradycyjnie, bardzo bardzo kolorowe :)

    http://cutiepiecooking.blogspot.com/2012/04/mazurki-2012.html

    Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!!

    Oliko

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkiego co najlepsze na święta!

    OdpowiedzUsuń
  20. kajmak i orzechy to para idealna :)
    Mokrego Dyngusa!

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają zabójczo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo uwodzicielski mazurek :) Serdecznie dziękuję za życzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.