Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, wesołych, przepysznych Świąt!
Troszkę nietradycyjne, bez oklepanego napisu "Wesołych Świąt", bazi, zajączków i kurczaczków.
Bez lukru.
Bronią się smakiem i zapachem. Te mazurki to takie miłe odstępstwo od tradycji.
Mazurek kajmakowy z polewą czekoladową
Jest na razowym spodzie z dodatkiem brązowego cukru, posmarowałam go masą kajmakową na którą przepis znajdziecie w poście poniżej, na koniec polałam go gorzką czekoladą.
/szkielety obu przepisów pochodzą od Patrycji/
Spód:
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany
- 90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
Wierzch:
- 1/2 puszki kajmaku wg. tego przepisu
- tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao
Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, lub scraperem, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Posmarować 1/2 puszki masy kajmakowej.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch mazurka.
Zostawić do stężenia. Mazurek najlepszy następnego dnia.
Smacznego!
Mazurek kajmakowy z orzeszkami ziemnymi
Smakuje tak, że nie można się od niego oderwać. Zapach orzeszków w połączeniu z karmelem jest niesamowity. Jego przypomina mi nadzienie znanego wszystkim batonika snickers.
Spód:
- 160 g mąki pszennej typ 550
- 50 cukru kryształu
- 2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Wierzch:
- 1/2 puszki masy kajmakowej wg. tego przepisu
- puszka prażonych, solonych orzeszków ziemnych
Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, lub scraperem, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Posmarować 1/2 puszki masy kajmakowej. Posypać orzeszkami.
Zostawić do stężenia. Mazurek najlepszy następnego dnia.
Smacznego!
♪♫
______________________________♥_____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pyszności, zjadłabym oba! Spokojnych, rodzinnych i zdrowych Świąt:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie. Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńtak bez lukru jest piękne.
OdpowiedzUsuńcudnych Świąt Kochana.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńoby dwa piękne :) wesołego alleluja:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŁadne te mazurki, lubię:)
OdpowiedzUsuńo! Znów połączenie słonego i słodkiego :-) Wszyscy tak zachwalają, że chyba sama będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego pysznego i wspaniałego jak te Twoje wypieki :*
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne:)
OdpowiedzUsuńOba są pyszne :-) Ja mogę zjeść każdego mazurka.
OdpowiedzUsuńPogodnych Świąt :-)
Porywam drugi :) choć obydwa wspaniale wyglądają.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Wesołych Świąt!!!
OdpowiedzUsuńa mazurki pyszne, ze palce lizac:)
Olciku kochany w przyszłym roku wykorzystam Twój przepis na kajmak i solone orzeszki na wierzchu:) .... po prostu cudo:)
OdpowiedzUsuńTobie i Twojej Rodzince jeszcze raz wszystkiego najcudowniejszego:)
Olciku kochany w przyszłym roku wykorzystam Twój przepis na kajmak i solone orzeszki na wierzchu:) .... po prostu cudo:)
OdpowiedzUsuńTobie i Twojej Rodzince jeszcze raz wszystkiego najcudowniejszego:)
Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńOlciu, mazurek smakowity:) U nas dwa:), w tym jeden podobny do Twojego:)
OdpowiedzUsuńŚwiętowania Wielkanocy tak, jak sobie wymarzyłaś!
Dzikęuję za spotkanie u mnie:)
cudne :)))
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
te mazurki to sama natura ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają na przepyszne :))
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku tradycyjnie, bardzo bardzo kolorowe :)
http://cutiepiecooking.blogspot.com/2012/04/mazurki-2012.html
Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!!
Oliko
Wszystkiego co najlepsze na święta!
OdpowiedzUsuńkajmak i orzechy to para idealna :)
OdpowiedzUsuńMokrego Dyngusa!
Super mazurek!
OdpowiedzUsuńwyglądają zabójczo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo uwodzicielski mazurek :) Serdecznie dziękuję za życzenia :)
OdpowiedzUsuń