29.12.2011

Strucla z makiem

Ciasto jest pyszne i delikatne, strucla zachowuje świeżość przez kilka dni.
Polecam!

/ przepis własny, wychodzą  2 spore strucle/

ciasto:

 - 3 szklanki mąki pszennej luksusowej (+ ok. 1/2 szklanki mąki do podsypywania ciasta)
- 1 szklanka cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- szczypta soli

dodatkowo:

- nadzienie makowe
- 1 szklanka cukru pudru 
- mak, skórka z pomarańczy, płatki migdałowe (do posypania)

Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut (musi urosnąć).

Na stolnicę przesiewamy mąkę.
Pozostały cukier puder ucieramy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka i całe jajko oraz sól.Wykładamy na stolnicę, łączymy z mąką i drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto.
Odstawiamy je na ok. 1 h - by wyrosło.
Następnie dzielimy na dwie równe części, które wałkujemy na prostokąty, które smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do średnich foremek keksowych.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pozwalamy im wyrosnąć przez 30 minut.

Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 200 stopni i pieczemy w nim nasze strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek.
Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem oraz posypujemy skórką, makiem i migdałami.
Pychota!


Warto przeczytać:

Dlaczego strucle makowe/ makowce pękają? Powód jest prosty, masa makowa, którą kładziemy na surowe ciasto powinna mieć temperaturę pokojową. W żadnym wypadku, nie powinna być zimna!
Dlaczego w makowcu zrobiła się dziura? Tak jak napisałam w przepisie, nie możemy zawijać makowców i strucli makowych zbyt ciasno- farsz, który jest ciężki w miarę pieczenia zacznie rozsadzać ciasto.
Mam nadzieję , że udało mi się pomóc;)

Ps: Jak widać na załączonym obrazku strucla nie jest "wypasiona" makiem, ale to tylko dlatego, że uwielbiam drożdżowe ciasto, więc nie przeszkadza mi proporcja 1:1 :)
Pozdrawiam ciepło i życzę Wam miłego popołudnia!

______________________________♥_____________________________

20 komentarzy:

  1. O jaka zgrabna i piękna strucla!

    OdpowiedzUsuń
  2. U każdego inna, a zawsze doskonała :D Uwielbiam i już za nią tęsknię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusiu- dziękuję, Twoja też niczego sobie;)
    Sylwio- oj tak, masz rację:)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie za nic nie sprawdziłabym, czy da radę poleżeć parę dni;) Szybko bym ją wszamała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, szkoda, ze dopiero teraz zamieściłaś, może bym się zmotywowała. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja po prostu uwielbiam strucle czy to wersję wypasioną czy też w proporcji 1:1:) Cudowny jest Twój zawijasek Olciku

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczna! Mogę jedną - całą?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna, ja swoją się przejadłam, ale minęły 3 dni i mogę dalej, a jak ! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszyscy tak kuszą tymi struclami, że w przyszłym roku muszę koniecznie zrobić. Ładna ta Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie ladne wyszly Ci te strucle i na pewno sa pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba, tym bardziej, że za makowe świąteczne cudo nigdy się nie wzięłam. Będę wiedziała gdzie wrócić po dobry przepis lub inspiracje za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, że do makowców masz podejście bardzo zbliżone do mojego. Bo to nie może być tak, że ciasta tylko symbolicznie i że wcale go nie czuć. Bo drożdżowe smakuje taaak pysznie! Dlatego też Twoją struclę uznaję za wizualnie idealną. I jestem pewna, że smakiem wyglądowi zupełnie nie ustępuje. ;>

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  13. czysty profesjonalizm, cudny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wyszła. Na te święta robiłam struclę pierwszy raz w życiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oliwko- i możesz być pewna, że tak jest- bo to nie tylko moja opinia;)

    Burczy mi w brzuchu- zapraszam:)

    Noresay- jak ja;)


    Buziaki kochane!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zgrabniutka roladka :) Na święta uwielbiam napakowane po brzegi makiem ale taka codzienna to właśnie wszystkiego tyle ile trzeba , by jeden smak nie zdominował drugiego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szkoda, że Święta się skończyły :)
    Musiało być pysznie!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.