Pomiędzy Świętami Bożego Narodzenia, a Nowym Rokiem mam kilka dni wolnego, miły odpoczynek.
To czas na .. ugotowanie domowej zupy bez polepszaczy, upieczenie chleba i kilku ciast, spanie przez 10 godzin, przeczytanie zaległych czasopism i książek-prezentów, pouczenie się matematyki, spotkania z najbliższymi, pokazanie Wam kilku ciekawych przepisów, złapanie dystansu do wielu spraw i pożegnanie starego roku.
To czas na .. ugotowanie domowej zupy bez polepszaczy, upieczenie chleba i kilku ciast, spanie przez 10 godzin, przeczytanie zaległych czasopism i książek-prezentów, pouczenie się matematyki, spotkania z najbliższymi, pokazanie Wam kilku ciekawych przepisów, złapanie dystansu do wielu spraw i pożegnanie starego roku.
Dziś pyszny, aromatyczny barszcz z domowymi krakersami.
Nie tylko na Święta:)
Aromatyczny barszcz
/na 6 porcji/
- duża garść suszonych grzybów
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- liść laurowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 goździki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 500 g buraków
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu buraczanego
- sok z 1 cytryny
- miód
Umyte grzyby moczymy całą noc.
Gotujemy je następnego dnia w małej ilość wody, do miękkości.
Włoszczyznę obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną cebulę, listek, ziarna ziela angielskiego, pieprzu, goździki,.
Gotujemy wywar, przecedzamy warzywa. Obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy przecedzonym wywarem z włoszczyzny, dodajemy wywar z grzybów i pokrojony czosnek. Gotujemy 30 minut.
Przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat buraczany, zakwaszamy sokiem z cytryny, doprawiamy miodem, podgrzewamy- ale nie gotujemy.
Smacznego!
Krakersiki
-100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g masła
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- mak, sezam, orzechy (do posypania)
- 40 g startego sera długodojrzewającego np. parmezanu typu wege
Do miski przesiać mąkę z pieprzem i solą. Połączyć z masłem, dodać ser i wszystko dokładnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.
Pokroić w trójkąty lub uformować w wałeczki, ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze.
Posmarować krakersy rozmąconym jajkiem, można posypać makiem, sezamem lub orzechami.
Piec ok. 15 minut w 190 stopniach - do zarumienienia.
Smacznego!
______________________________♥_____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Bardzo podoba mi się dodatek krakersów :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi krakersami. Nie jadłam jeszcze domowych :D
OdpowiedzUsuńMiło, że jest te kilka dni wolnego :)
OdpowiedzUsuńBarszcz mogę jeść zawsze i wszędzie ;D A nie próbowałam jeszcze z krakersami.
Domowe krakersy rządzą :D Ostatnio odkryłam kilka nowych przepisów, rewelacyjna sprawa :] A z czasem widzę, że masz podobnie jak ja, między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem sporo wolnego, który można przeznaczyć na przyjemności :D
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja! :D U mnie na Wigilię nie ma barszczyku, tym bardziej zrobię sobie taką pychotkę w tym wolnym tygodniu (nie ma jak być nauczycielką...)
OdpowiedzUsuńtak, jak i Ty, planuję ten czas wykorzystac na odpoczynek. i odrobine nauki, chociaż nie mam na to ochoty, jak nigdy xd
OdpowiedzUsuńcudowny barszczyk. i fajniutkie te krakersiki!
barszczyk to ja bardzo lubie i chetnie takim kubeczkiem bym sie poczestowala:)
OdpowiedzUsuńOlu, a co z masłem? Bo w przepisie wykonania jest, a w składnikach nie ma... Pozdrawiam - Jola
OdpowiedzUsuńPomiędzy Świętami Bożego Narodzenia...a... ? ;-) Nowym Rokiem? ;D Sorki,że się czepiam Olciku:**
OdpowiedzUsuńA barszczyk i krakersy super:)
Uwielbiam barszcz, ale z takimi krakersikami jeszcze nie próbowałam. Moja strata, bo wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Zazdroszczę tych kilku dni wolnych:) Barszczyk pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńtaki zestaw Olciaky pakuj dobrze i Alci ślij , mniam mniam
OdpowiedzUsuńMajanko- dzięki, bo nie zauważyłam:)
OdpowiedzUsuńAlu- :))
Anonimowy- już dopisuję, oczywiście połączyć z mąką:)
Anonimowy- aa.. już wiem o co ci chodziło:) 100 g rzecz jasna;)
OdpowiedzUsuńJa też mam urlop i planuję podobnie go spędzić :) Pyszny barszczyk i urocze kubeczki!
OdpowiedzUsuńdomowe krakersy - coś wspaniałego i do tego jeszcze barszczyk... Pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Świetny przepis na krakersy do barszczyku, chętnie zrobię, pozdrawiam cieplutko, buziaki :)
OdpowiedzUsuńMiłego odpoczynku :)
OdpowiedzUsuńBarszczyk świetny a krakersy to świetny dodatek :)
Z tym odpoczynkiem to u mnie teraz różnie ..ale za czasów szkolnych to było coś:) ...a na barszcz w takim kubeczku to się wpraszam:)
OdpowiedzUsuńKrakersiki to genialny pomysł i chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń