30.10.2011

Śniadanie:Zawijane bułeczki ślimaczki dyniowo- fistaszkowe




Uwielbiam drożdżowe bułeczki- ślimaczki. Za każdym razem mogą wyjść inne, bo bardzo łatwo jest zmienić w nich nadzienie. A owo nadzienie może być przeróżne: serowe, budyniowe, maślane, rodzynkowe, z marmoladą, czekoladą i jeszcze na tysiąc innych sposobów.
Dziś upiekłam te z ciasta dyniowego ( przepis pochodzi ze strony 'King Arthur Flour', a podała go Dorota), z nadzieniem piernikowo-fistaszkowym ( mojego autorstwa).
Pychota!


Składniki na 12 dużych bułeczek:

Ciasto:
-- 1/4 szklanki letniej wody

- 7 g drożdży suszonych lub 14 g świeżych

- 1/3 szklanki letniego mleka

-1 duże jajko, roztrzepane

- 3/4 szklanki puree z dyni

- 1 łyżka masła, roztopionego

- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki brązowego cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru

- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Nadzienie:

- 100 g masła, roztopionego

- 3/4 szklanki brązowego cukru

- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej

- 60 g pokruszonych orzechów fistaszkowych


W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami i fistaszkami.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaków.
Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

Piec w temperaturze 200 stopni  przez około 25 minut. Jeszcze ciepłe najlepiej smakują:)
Smacznego :)


♪♫



______________________________♥_____________________________



19 komentarzy:

  1. Zapowiadają się... idealnie:) Po prostu cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, słodziutkie zawijańce :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie, a smakować muszą obłędnie! Chętnie bym się skusiła, gdyby tylko ktoś poczęstował... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe bułeczki zawijane mogę piec (jeść też :D) bez końca. Nawet te klasyczne, cynamonowe nigdy nie wychodzą takie same...
    Wspaniałe połączenie smaków tu u Ciebie. Jesień się panoszy w kuchni na dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, cynamon i dynia to niezwykle trafne polaczenie jak na dzisiejsza aure za oknem... :))

    OdpowiedzUsuń
  7. nowy aparat? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nadzienie piernikowo-fistaszkowe? To musi oblednie smakowac. Sliczne te Twoje slimaczki Olciku :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny raz je widzę i już chyba nie wytrzymam i sama zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te bułeczki są przepyszne i pięknie pachna!
    Fajnie,że tez je robiłaś Olcik:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś podobne, super-smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nigdy nie robiłam takich drożdżowych ślimaczków,ale warto trochę powałkować i cieszyć się takimi cudnymi bułeczkami;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ulubione! A nadzienie bosssskie! :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. cudne slimaczki, a jakie musza byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj uwielbiam drożdżowe ślimaki:) zjadam je zawsze odłamując po kawałku od końca ....aż zostanie to najlepsze - środkowa kuleczka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajniutkie! :) pasują mi do herbaty

    OdpowiedzUsuń
  17. poproszę taką jedną... no może lepiej dwie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.