23.09.2011

Jesień przyszła. Śliwki pod chrupiącą skorupką.




Jesień powitała nas pięknym porankiem i słońcem świecącym w oczy.
Mnogość malin i poziomek na ogrodzie skrzętnie przyćmiła deficyt jeżyn.
Widzę rząd zerwanych i leżących teraz na deskach dyń.
Biorę najmniejszą (bo jeszcze nie wolno mi dźwigać), już się cieszę na: racuchy dyniowe, pizze, ciasto i mus.
Ta jesień  na pewno będzie dyniowa.
Miłego popołudnia!

Śliwki pod chrupiącą skorupką
/ porcja dla 2-3 osób/
przepis własny

-120 g müsli lub pełnoziarnistych płatków ( ja pomieszałam: müsli , płatki Goldflakes, Cheerios oraz
Nestlé Frutina)
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 40 g masła
- 10 śliwek ( umytych i wypestkowanych)

dodatkowo:

- lody waniliowe


Müsli wymieszaj z wiórkami kokosowymi, mąką, masłem i cukrem.
Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na małe kawałki (1 śliwka na 4 części).
Ułóż owoce na dnie żaroodpornego naczynia średniej wielkości. Wszystko posyp kruszonką powstałą z płatków, wiórków, masła, cukru i mąki.
Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach.
Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Można zrobić wersję śniadaniową- dodając (już po upieczeniu) jogurt naturalny lub mleko;)
Smacznego!




♪♫ ♥

______________________________♥_____________________________


36 komentarzy:

  1. właśnie czegoś takiego szukałam! wspaniałe zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka chrupiąca warstwa musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny deser. W sam raz na jesienny czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. i człowiek dostaje ślinotoku od samego patrzenia;) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Crumble to moja miłość <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Crumble ;3 A tu w wersji śliwkowej i to jeszcze z musli, musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda! Nie ma z tym zbyt wiele roboty, a w pare chwil możemy mieć świetny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowicie wygląda - ja bym chętnie zjadła na śniadanie taki zestaw. ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Jestem wręcz zachwycona!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne :) Smacznie i zdrowo, fajne połączenie. I te lody waniliowe...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wersję śniadaniową poproszę.. :) Bardzo ładnie wygląda i jest przepyszne - robiłam kiedyś podobne crumble, ale z mniej urozmaiconą kruszonka.. Twoja musi być jeszcze lepsza :)
    Pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to musi być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to musi byc przepyszne...

    Ciekawa fotografia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowite przywitanie jesieni:) Chętnie skorzystam z przepisu:) Szybkiego powrotu do zdrówka życzę!

    OdpowiedzUsuń
  15. A mnie to najbardziej ta łyżka zachwyca! Jest przepiękna! (umieram z zazdrości ;)

    Pozdrawiam!
    zosia

    OdpowiedzUsuń
  16. Oooooo! Kochana! Ja to chcę na śniadanie!... :)

    A jeszcze wczoraj poniewierało mi się po kuchni parę śliwek - nie wiedząc co z nimi zrobić - zjadłam :)
    Ale przepis na pewno wykorzystam - śliwki tanie i pyszne =)

    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm... z lodami to musza smakowac wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł na kruszonkę :) Takie ciepłe crumble z lodami musi genialnie poprawiać nastrój ^^

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiesz co Olcik, pyszna ta Twoja jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo pysznie to wyglada !!! ta lyzka sliczna jest Olciu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję w imieniu łyżki:)
    Zachęcam do spróbowania.

    Pozdrowienia sobotnie dla Was Dziewczyny!:)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj Olciku te śliweczki:) .... dzisiejsze popołudnie też śliwkowe i jakże pyszne ...a tej pysznosci prawie juz nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tak! i jogurt - super sprawa.

    ps. ładna łyżka, ale to już wiesz :)

    OdpowiedzUsuń
  24. niebo w gębie. idealny jesienny deser ;3

    OdpowiedzUsuń
  25. to zdecydowanie jesienne smaki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne i proste, a w dodatku ładnie sfotografowane :)

    Wróciłam Olciku, pozdrawiam serdecznie - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  27. Super! Podoba mi się crumble z chrupiącymi płatkami. Ah i oczywiście cudne śliwki- jesienne bohaterki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. jeżeli cała jesień miałaby smakowac takimi śliwkami pod skorupką, to ja już ją uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. oby cała jesień była taka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  30. super danie i super zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. musze koniecznie sprobowac!
    wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. mmm :) jesienne dania są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.