Śniadanie:Racuszki z truskawkami


Puchate, wypełnione truskawkowym nadzieniem.
Przyrządziłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej- dzięki temu są jeszcze zdrowsze.
Idealne na podsumowanie truskawkowego sezonu.


- 100 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 280 ml maślanki
- 300 g truskawek
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier, maślankę i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem).
Na koniec dodać do masy pokrojone truskawki.
Rozgrzać olej na patelni.
Smażyć porcjami nakładając porcje ciasta łyżką stołową.
Usmażone przełożyć na talerz wyłożony serwetką i odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


______________________________♥______________________________

19 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. jestem bardzo głodna, więc kradnę kilka placuszków. mam nadzieję, że się nie obrazisz (;
    miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne i urzekające. Jak nic do zrobienia. :)
    Pozdrawiam
    Anula

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością byśmy się na takie placuszki skusili :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam,mniam,mniam. To ja się chętnie poczęstuję Olciku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o takie placuszki to coś pysznego na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę, Olciku, zdradź, czy Ty jesteś jakąś czarodziejką, ze u Ciebie zawsze wszystko takie śliczne??? :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, to ja również życzę powrotu do zdrowia :)

    Ale małe zdrowotne perturbacje nie przeszkadzają Ci w gotowaniu mniamniuśnych posiłków.. <3 Placuszki cudowne.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Panno L- to jakoś odwrotnie proporcjonalnie działa:)

    Danusiu- nie, a nawet się ucieszę;)

    Auroro- miło mi:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja trwam w żalu pogrążona, że truskawki już się konczą, bo to niesprawiedliwość życiowa, że są tylko przez miesiąc i tylko przez miesiąc można się nimi - i placuszkami z nimi - cieszyć.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnie podrygi truskawek trzeba wykorzystać, a racuszki to świetne rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ soczyste truskawki :)
    i jakie smakowite racuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie cudowne owocowe racuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Racuszki wyglądają pysznie! A dodatek truskawek robi je jeszcze lepszymi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj sobie na śniadanko zrobiłam :) muszę spróbować z poziomkami póki jeszcze są

    OdpowiedzUsuń
  15. kaś;p- :D koniecznie. lepiej napisz kiedy przyjedziesz

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie racuszki są przepyszne ....

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można maślankę zasąpić jogurtem naturalnym? Bardzo apetyczne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy- można maślankę zastąpić jogurtem naturalnym, ale dodaj go troszkę mniej ponieważ konsystencja jogurtu jest rzadsza od konsystencji maślanki;)

    Pozdrawiam i smacznego!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie