Puchate, wypełnione truskawkowym nadzieniem.
Przyrządziłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej- dzięki temu są jeszcze zdrowsze.
Idealne na podsumowanie truskawkowego sezonu.
- 100 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 280 ml maślanki
- 300 g truskawek
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier, maślankę i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem).
Na koniec dodać do masy pokrojone truskawki.
Rozgrzać olej na patelni.
Smażyć porcjami nakładając porcje ciasta łyżką stołową.
Usmażone przełożyć na talerz wyłożony serwetką i odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
jestem bardzo głodna, więc kradnę kilka placuszków. mam nadzieję, że się nie obrazisz (;
OdpowiedzUsuńmiłego wieczoru.
Cudne i urzekające. Jak nic do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anula
Z przyjemnością byśmy się na takie placuszki skusili :)
OdpowiedzUsuńMniam,mniam,mniam. To ja się chętnie poczęstuję Olciku:)
OdpowiedzUsuńo takie placuszki to coś pysznego na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńProszę, Olciku, zdradź, czy Ty jesteś jakąś czarodziejką, ze u Ciebie zawsze wszystko takie śliczne??? :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuńOjej, to ja również życzę powrotu do zdrowia :)
OdpowiedzUsuńAle małe zdrowotne perturbacje nie przeszkadzają Ci w gotowaniu mniamniuśnych posiłków.. <3 Placuszki cudowne.
Pozdrawiam serdecznie :)
Panno L- to jakoś odwrotnie proporcjonalnie działa:)
OdpowiedzUsuńDanusiu- nie, a nawet się ucieszę;)
Auroro- miło mi:D
Ja trwam w żalu pogrążona, że truskawki już się konczą, bo to niesprawiedliwość życiowa, że są tylko przez miesiąc i tylko przez miesiąc można się nimi - i placuszkami z nimi - cieszyć.
OdpowiedzUsuńOstatnie podrygi truskawek trzeba wykorzystać, a racuszki to świetne rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuńależ soczyste truskawki :)
OdpowiedzUsuńi jakie smakowite racuszki! :)
jakie cudowne owocowe racuszki:)
OdpowiedzUsuńRacuszki wyglądają pysznie! A dodatek truskawek robi je jeszcze lepszymi :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj sobie na śniadanko zrobiłam :) muszę spróbować z poziomkami póki jeszcze są
OdpowiedzUsuńkaś;p- :D koniecznie. lepiej napisz kiedy przyjedziesz
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie racuszki są przepyszne ....
OdpowiedzUsuńCzy można maślankę zasąpić jogurtem naturalnym? Bardzo apetyczne placuszki!
OdpowiedzUsuńAnonimowy- można maślankę zastąpić jogurtem naturalnym, ale dodaj go troszkę mniej ponieważ konsystencja jogurtu jest rzadsza od konsystencji maślanki;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i smacznego!