Ciasto à la pleśniak, z porzeczkami


To ciasto jest pyszne. Robiłam go według swojego przepisu, więc było barrdzo eksperymentalne.
Ale udało się, i to jak!:)


Ciasto à la pleśniak z porzeczkami

/ składniki na kwadratową formę o wym. 24x24 cm/

- 3 szkl. mąki krupczatki
- 6 żółtek
- 125 g kostki zimnego masła
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
- małe sitko czerwonych porzeczek (ok. 400 gram)
- 6 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-  pół szkl. cukru

Z krupczatki, żółtek, cukru, proszku i posiekanego masła zagnieść gładkie ciasto.
1/3 odciąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny.  2/3 ciata zawinąć w folię i zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek. Wymieszać z 1/4 szklank cukru i mąką ziemniaczaną oraz resztę ciasta z lodówki.
Połową ciasta z lodówki wylepić dno formy. Wyłożyć porzeczki.
Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na pianę.
Piec w 180-200 stopniach przez ok. 50 minut.

Smacznego!

______________________________♥______________________________




22 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. wspaniale sie udalo,w koncu i ja musze plesniaka upiec :)
    Na razie chetnie bym sie poczestowala :)

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) Dodatek lekko kwaśnych porzeczek jest świetnym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie puszyste ciasto ci wyszło. Doskonały pleśniak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne.Naprawde piękne Olcik! :) Lubię ciasta z porzeczkami. Pleśniak jest na 1 miejscu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię eksperymenty w kuchni!!! Twoje ciasto wygląda pięknie. I ta hortensja!!! urzekła mnie.
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pleśniak to to co lubię! :)
    I do tego porzeczki - mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kwaśnie porzeczki super pasują do tego ciasta. Mam wielką ochotę na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie taki sam!
    ojej, ale numer.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wyszło żółtkowo, o ja, o ja! :) Kurczaczkowy pleśniak :)
    Lubię to. A dzieciaczków u mnie nie ma, albo mówiąc inaczej.. ja jestem dzieciaczkiem ^^' Mimo swoich prawie 20 wiosen na karku uwielbiam zastawę w dziecięcym stylu, lubię, gdy jedzenie uśmiecha się do mnie.. :) Kojarzysz może taką firmę Shinzi Katoh? Oni mają naczynia moich marzeń. To absurd, jestem minimalistką, ale jeśli chodzi o naczynia.. lubię słodzycz, co tu dużo mówić ^^'

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Porzeczkowe ciasto robiłam w niedzielę - jednak nie ma to jak porządna dawka porzeczkowej kwaskowości :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie żółciutkie i jaka ładna beza (:

    OdpowiedzUsuń
  12. jak pięknie kolorowe wyszło to ciasto:))) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne Olciaku. NO i spóźnione życzenia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto zachwycające, o ślicznym kolorze.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudnie, pewnie tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. o, u mnie też ostatnio pleśniak^^

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobię jutro ale chyba będę musiała podwoić składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. kaś- dobra, to jeszcze zareklamuj, że jadłaś i , że pyszne okej?:)!

    OdpowiedzUsuń
  19. już chwaliłam. spójrz kilka komentarzy wyżej:p ciekawe jak mi wyjdzie. myślę, że nie będzie tak pyszne jak Twoje:*

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie