To ciasto jest pyszne. Robiłam go według swojego przepisu, więc było barrdzo eksperymentalne.
Ale udało się, i to jak!:)
Ciasto à la pleśniak z porzeczkami
/ składniki na kwadratową formę o wym. 24x24 cm/
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 6 żółtek
- 125 g kostki zimnego masła
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
- małe sitko czerwonych porzeczek (ok. 400 gram)
- 6 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szkl. cukru
Z krupczatki, żółtek, cukru, proszku i posiekanego masła zagnieść gładkie ciasto.
1/3 odciąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny. 2/3 ciata zawinąć w folię i zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek. Wymieszać z 1/4 szklank cukru i mąką ziemniaczaną oraz resztę ciasta z lodówki.
Połową ciasta z lodówki wylepić dno formy. Wyłożyć porzeczki.
Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na pianę.
Piec w 180-200 stopniach przez ok. 50 minut.
Smacznego!
______________________________♥______________________________
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
wspaniale sie udalo,w koncu i ja musze plesniaka upiec :)
OdpowiedzUsuńNa razie chetnie bym sie poczestowala :)
Pozdrowienia :)
Wygląda cudnie :) Dodatek lekko kwaśnych porzeczek jest świetnym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie puszyste ciasto ci wyszło. Doskonały pleśniak :D
OdpowiedzUsuńpyyyyyszota♥
OdpowiedzUsuńPiękne.Naprawde piękne Olcik! :) Lubię ciasta z porzeczkami. Pleśniak jest na 1 miejscu:)
OdpowiedzUsuńlubię eksperymenty w kuchni!!! Twoje ciasto wygląda pięknie. I ta hortensja!!! urzekła mnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Pleśniak to to co lubię! :)
OdpowiedzUsuńI do tego porzeczki - mniam.
Kwaśnie porzeczki super pasują do tego ciasta. Mam wielką ochotę na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńu mnie taki sam!
OdpowiedzUsuńojej, ale numer.
Ale wyszło żółtkowo, o ja, o ja! :) Kurczaczkowy pleśniak :)
OdpowiedzUsuńLubię to. A dzieciaczków u mnie nie ma, albo mówiąc inaczej.. ja jestem dzieciaczkiem ^^' Mimo swoich prawie 20 wiosen na karku uwielbiam zastawę w dziecięcym stylu, lubię, gdy jedzenie uśmiecha się do mnie.. :) Kojarzysz może taką firmę Shinzi Katoh? Oni mają naczynia moich marzeń. To absurd, jestem minimalistką, ale jeśli chodzi o naczynia.. lubię słodzycz, co tu dużo mówić ^^'
Pozdrawiam :)
Porzeczkowe ciasto robiłam w niedzielę - jednak nie ma to jak porządna dawka porzeczkowej kwaskowości :)
OdpowiedzUsuńpyszny kawał ciacha
OdpowiedzUsuńjakie żółciutkie i jaka ładna beza (:
OdpowiedzUsuńjak pięknie kolorowe wyszło to ciasto:))) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńPyszne Olciaku. NO i spóźnione życzenia.
OdpowiedzUsuńCiasto zachwycające, o ślicznym kolorze.
OdpowiedzUsuńkocham pleśniaczek!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, pewnie tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńo, u mnie też ostatnio pleśniak^^
OdpowiedzUsuńzrobię jutro ale chyba będę musiała podwoić składniki :)
OdpowiedzUsuńkaś- dobra, to jeszcze zareklamuj, że jadłaś i , że pyszne okej?:)!
OdpowiedzUsuńjuż chwaliłam. spójrz kilka komentarzy wyżej:p ciekawe jak mi wyjdzie. myślę, że nie będzie tak pyszne jak Twoje:*
OdpowiedzUsuń