Ciasto drożdżowe z budyniem, morelami i jagodami

W tamtym roku umówiłyśmy się razem z Karolinką  na wspólne pieczenie czegoś morelowo-brzoskwiniowego, niestety czas i okoliczności nie pozwoliły Nam na spełnienie tej obietnicy.
Nadrabiamy zatem w tym roku!:-)
O proszę świetne połączenie dwóch akcji Morelkowo-brzoskwiniowo i Jagodowo Nam , jak widać można!:-)

Zaproponowałam przerobienie nieco przepisu z 3-go wydania Weekendowej Cukierni, wiedziałam, że będzie pyszne :D. Wszak to fuzja samych najlepszych smaków : a) ciasto drożdżowe, b) ukochane owoce, c) budyń waniliowy, d) kruszonka !


Polecam Wam to ciacho, jest na prawdę świetne, roboty z nim niedużo, a smak wynagradza każdą minutę poświęconą w kuchni.

 

Ciasto drożdżowe z budyniem, morelami i jagodami

Ciasto
210 g mąki pszennej
40 g mąki orkiszowej(nie ma informacji czy razowej czy białej, zresztą myślę ,że jak ktoś nie ma można spokojnie o tą ilość zwiększyć ilość mąki pszennej )
1 łyżką mleka w proszku
100 g wody
25 g cukru
50 g masła
20 g świeżych drożdży
3 g soli

Nadzienie
500 g owoców (morele i jagody)

Budyń waniliowy
1 budyń waniliowy w proszku taki na 500ml mleka
350 ml mleka


kruszonka
75 g masła
75 g cukru brązowego
100 g mąki
1 szczypta soli

Sposób wykonania:

Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki - oprócz soli przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min.
Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu.
Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.

Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciasto rozwałkować na wielkość dużej * blachy, wysmarowanej tłuszczem i przełożyć na nią ciasto.
Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.

Kruszonka
Cukier wymieszać z mąką i solą.
Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.
Dodać płatki migdałowe.
Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu.
Całość posypać kruszonka.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. - 25-30 min.

* użyłam formy na wieniec- babkę i ona sprawdziła się w stu procentach:)


Dziękuję pięknie Karolince vel Kabamaidze za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że to nie ostatnie!:-)

31 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Śliczne jest to Twoje Olciaku. No i bardzo dziękuję za mobilizację i wspólne pieczenie. Ciacho rewelacja i jak się go miło wyrabia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wstałam i zjadłabym kawałek takiego ciacha na śniadanko z kawą co właśnie się parzy... :-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele składników, wiele smaków... Ciekawa i oryginalna kompozycja. Bardzo apetycznie wygląda. :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa, zapraszam na ciasto, bo jeszcze mam kawałeczek:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam piec jutro drożdżówki, ale chyba właśnie zmieniłam zdanie;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda;D w przyszłym roku i ja spróbuje;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne!
    Jeśli ten kawałeczek jeszcze się ostał, to ja go chętnie zjem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, zapewne i tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, mniam! Budyń, owoce, ciasto drożdżowe, kruszonka, że też można tyle pysznych smaków złączyć w jednym cieście...

    OdpowiedzUsuń
  10. z chłodną maślanką byłoby wyborne... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no połączenie doskonałe, to prawda.

    ten ostatni kawałeczek możesz mi podesłać. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Że tak powiem- wypasione ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak pięknie wygląda !!! Daj kęsa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm ja głodna a tu takie pyszności;)
    Wygląda prze-apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. ja to ciacho znam, a jak (:
    rok temu była wersja z truskawką, a w tym już z morelami, a za drugim razem borówkami i czekobudyniem (:

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawie się zapowiada...Mogę się wprosic wirtualnie na kawałeczek? No i ktoś powinien w końcu popracowac nad przesyłaniem zapachów, które mnie nasycają i wprawiają w doskonały humor :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ha , ja znam to ciasto(bez jagód co prawda) i zgadzam się że pyszne
    ach Olciaky chyba dziś wpadnę do Ciebie na podwieczorek , mogę?

    OdpowiedzUsuń
  18. wszystko w tym cieście jest cudne. i drożdżówka i budyniowa masa i owoce. przyjemnie tak piec razem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne to Wasze wspolne ciacho!:))
    Bardzo mi się podoba :)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piegowata- a pewnie, to jest taka wieeelka drożdżówka, dziś jak ją jadłam to wyobraziłam sobie drożdżóweczkę z owocami i budyniem, poezja ^.^

    Cukrowa Wróżko, Szarlotku, Margot, Ivon - zapraszam, ale uwaga! są do podziałki 2 kawałki!:D


    Asiejko- ;-)

    Majanko- dziękuję

    Viri- o jak fajnie wymyśliłaś- mniam!

    Malwinno- heh

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciastello- :) polecam


    Korniku- dokałdnie:)

    Paulo- dobry pomysł!

    Arven- też się zdziwiłam :D

    Edysiu- już napisałam dziewczynom- musisz z nimi ustalić;P

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Olciku, pyszne to ciasto, notuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszne musi być to ciacho:)) mniam

    OdpowiedzUsuń
  24. Ach... Wspaniałości! To rzeczywiście fuzja samych pysznych smaków.

    Ściskam! ;*

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda cudownie! Pewnie smakuje jeszcze lepiej... :)

    OdpowiedzUsuń
  26. dziękuję Wam za komentarze i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. I zrobiłam! Pyszne! Chcę więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda..to ja się na nie piszę.. Wygląda przepysznie..

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie