Warzywa pod lupą- sałata


Czasem lubię sobie poczytać o pewnych zupełnie prozaicznych składnikach naszego jedzenia.
Pod wpływem chwili zrodził się pewien pomysł,   "Warzywa pod lupą".

Dajmy na to taka sałata, niby codzienny dodatek do kanapek, a mało kto jedząc ją na śniadanie, do obiadu czy też na  kolację zdaje sobie sprawę co się w niej ciekawego znajduje.
Większość z Nas powie: "no na pewno żelazo!", tak, ale również..
- 90% jej składu stanowi woda, następnie
- wapń
- magnez
- potas
- kwas foliowy
- witaminy: A,D,E,C, B9
, a także karotenoidy, polifenolokwasy oraz falawonoidy (wszystkie te trzy antyoksydanty chronią Nas przed wolnymi rodnikami oraz wspomagają układ krążenia).
 Sałata bogata jest w celulozę, błonnik.
Amerykańscy naukowcy :D dowiedli, że codzienne jedzenie sałaty wpływa na Nasz organizm uspakajająco oraz nasennie.
Jedzenie jej najzdrowsze jest od maja do jesieni, oczywiście z ekologicznych upraw. Zimą kupimy ją natomiast importowaną z Europy, możemy również spróbować wyhodować swoją własną- w doniczce bądź przydomowym ogródku:).

A jak przechowywać sałatę?
Twarde sałaty (karbowana, masłowa, rzymska), których nie zamierzamy zjeść w przeciągu kilku kolejnych dnia najlepiej jest nie myć. Jeśli mamy ochotę na listek do kanapki, odrywamy go i dopiero wtedy myjemy. Powinny leżeć w lodówce nie dłużej niż tydzień. Inne delikatne odmiany przechowujemy umyte, osuszone, zapakowane w pojemnik i umieszczone w lodówce na dolnej półce. Zachowują świeżość do paru dni.

Uwaga! Nie można jej kroić nożem, z wyjątkiem sałaty lodowej.
I jeszcze na koniec przeróżne rodzaje sałat:
masłowa


rzymska
lodowa

Lollo zielona

Lollo czerwona

dębolistna zielona

roszponka
 rukola
 endywia


* wszystkie zdjęcia  z dopiskiem "Agencja Gazeta" pochodzą z tej strony

13 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wszystkie sałaty uwielbiam i chętnie zjadam:))
    Miłością darzę - rukolę, roszpunkę, endywię i rzymską :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z braku możliwości podstawę stanowi u mnie lodowa i masłowa (pod względem smaku w takiej dokładnie kolejności) ale i rzymską nie pogardzę jak gdzieś spotykam.
    Zaciekawiło mnie natomiast to, że nie można sałaty kroić nożem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam salaty, fajnie ze o nich piszesz, nie zaszkodzi wiedziec :-)
    Zawsze sie zastanawiam jak to jest z tym krojeniem salaty nozem, jakos nie przekouje mnie fakt ze szybki ciecie salaty moze cos "zepsuc", ale rwe z przyzwyczajenia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie wszystkie sałaty są jadalne :) A tak dla uzupełnienie co do zdrowotnych walorów sałaty-wczesnowiosenną (kiedy nie jest z upraw ekologicznych), należy ok. godziny moczyć w zimnej wodzie aby się pozbyć nadmiaru nawozów, które były użyte w czasie wzrostu sałaty. Tak gdzieś kiedyś wyczytałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. niedawno jeszcze szukałam w necie rodzai sałat. miałam bowiem problem z przetłumaczeniem niektórych z niemieckiego. wiedzialam jak wyglądają, jak się po niemiecku nazywają, ale jak to jest po polsku to już był problem. A tu proszę leksykon mam już pod reką ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja saŁatę pożeram w sezonie, przeważnie w winegrecie. Oj, to będę miała sporo tych pozytywnych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłaś w to co uwielbiam najbardziej. Lubię dowiadywać się o różnych odmianach warzyw, czy owoców, ich zastosowaniu.
    A na dodatek mam 4 sałaty masłowe i wczoraj szukałam sposobu jak je przechowywać, by się tak szybko nie zepsuły;)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie salaty moge jesc kilogramami :) Najbardziej jednak lubie lodowa, rukole i roszponke. Zawsze rwe je na kawalki, nigdy jeszcze nie kroilam salaty nozem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Również zastanawia mnie ten zakaz krojenia jej nożem.
    "Podobno" zetknięcie z nim szkodzi witaminom, inna teoria mówi o tym iż brzegi noża ciemnieją, ale
    istnięją specjalne noże do krojenia sałat, np. takie jak ten

    http://www.sklep.mirpol.net/index.php?page=shop.product_details&category_id=125&flypage=flypage.tpl&product_id=694&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1

    Pozdrawiam i dziękuję za tak liczny odzew:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mi najbardziej pasuje roszponka i rukola:)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie