Z okazji jutrzejszego święta mam dla Ciebie jeszcze jeden przepis na pączki. Tym razem takie w wersji mini- w sam raz na jeden kęs! 😉 Moje pączusie zawierają w swoim składzie twaróg, który jest delikatnie wyczuwalny w smaku. Dzięki niemu zyskują na miękkości, są również bardziej puszyste od tradycyjnych. Koniecznie spróbuj!
Mini pączki z twarogiem
/przepis rodzinny, składniki na ok. 28 sztuk/
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej luksusowej
- 280 g półtłustego lub chudego twarogu dobrej jakości
- 4 łyżki ciepłego mleka
- kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki miękkiego masła
-szczypta soli
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania pączków
Ciepłe mleko mieszam z drożdżami, odrobiną cukru oraz 1 łyżką mąki. Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut- do wyrośnięcia.
Twaróg przeciskam przez praskę.
Ucieram mikserem jajka wraz z resztą cukru, ziarenkami wanilii do momentu, aż uzyskam kogel-mogel. Następnie dodaję twaróg, miękkie masło, przesianą mąkę, otręby, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiam wszystko na gładką masę i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Po tym czasie formuję z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Zostawiam pączki na podsypanej mąką stolnicy na ok. 15 minut, aby podrosły.
W garnku rozgrzewam olej i z obu stron smażę partiami pączki.
Usmażone układam na talerzu wyłożonym bibułką i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Następnie przekładam je na paterę i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz