Kiedy marzy ci się przygotowanie
jakichś walentynkowych pyszności, ale w lodówce widzisz tylko światło... z
pomocą przychodzą zakupy online! Korzystacie z takiej opcji? Ja muszę przyznać,
że przekonałam się do tego rozwiązania dość niedawno. Wszystkie składniki
potrzebne do przygotowania moich babeczek ze zdjęcia, zamówiłam online na everli.pl, z dostawą tego samego dnia!
Czym jest everli.pl? To nic innego
jak platforma zakupowa, która daje możliwość zrobienia zakupów w ulubionych
marketach. Bardzo polubiłam tę opcję, zwłaszcza przy takich warunkach
pogodowych, jakie mamy obecnie w kraju. Dla mnie to rozwiązanie idealne!
Już teraz zapraszam Cię na
słodkości, które przygotowałam specjalnie z myślą o Dniu Zakochanych. Przepyszne
babeczki Red Velvet ze śmietankową czapeczką na bazie serka mascarpone i bitej
śmietanki oraz...czerwonych dodatków w postaci cukrowych serduszek, granata i
truskawek skradną nie jedno serducho!
Walentynkowe
babeczki
/przepis na 12 sztuk/
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej np.
tortowej
- ½ szklanki drobnego cukru do
wypieków
-1 jajko
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki maślanki lub kefiru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao bez cukru
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej +
szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
-1 łyżeczka białego octu winnego
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika
spożywczego w proszku lub w żelu
- szczypta soli
dekoracja:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- cukrowe i czekoladowe serduszka
- pestki granata
- świeże truskawki
Do miski wlewam kefir lub
maślankę, dodaję jajko, ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wszystko dokładnie
mieszam za pomocą trzepaczki tzw."rózgi". Do osobnej miski
przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sodę, czerwony
barwnik w proszku i cukier.
Łączę składniki obu misek i dokładnie mieszam całość za pomocą łyżki lub miksera. Wszystko dokładnie mieszam, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Foremkę na muffiny wykładam
papilotkami i przekładam do nich surowe, czerwone ciasto na babeczki (zwracam
uwagę na to, by otworki na babeczki były wypełnione ciastem do ¾ wysokości- nie
więcej).
Piekę w temp. 180 st C. (opcja
grzania góra-dół) przez 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Upieczone
babeczki wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.
Następnie zabieram się za
przygotowanie kremu.
W dużej misce miksuję serek
mascarpone ze śmietanką, dodaję łyżka po łyżce cukier puder.
Mieszam całość do momentu,
aż krem będzie sztywny. Tak przygotowany
krem przekładam do szprycy cukierniczej i dekoruję nim babeczki tworząc coś w
rodzaju śmietankowej czapeczki.
Truskawki myję, pozbawiam
szypułek i kroję na mniejsze części.
Granata rozkrajam i
delikatnie wydłubuję z jego środka pestki.
Na wierzchu każdej babeczki
układam świeże truskawki, pestki granata oraz cukrowe i czekoladowe serduszka.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z everli.pl Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania walentynkowych babeczek możesz zamówić online z dostawą nawet tego samego dnia za pomocą platformy zakupowej, która daje możliwość zrobienia zakupów w Twoich ulubionych marketach.
Od dziś do soboty obowiązuje darmowa dostawa z kodem: WALENTYNKI
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Zrobiłem te babeczki na piknik z moją narzeczoną. Zamieniłem tylko granat, za którym nie przepada, na czerwoną porzeczkę prosto z ogrodu. Wyszły obłędne, polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuń