Bezglutenowa babka piaskowa

Dzisiaj przybywam do Was z przepisem na klasyczną babkę ucieraną w wersji bez glutenu.
Do mojego ciasta dodałam kilka kropel ekstraktu cytrynowego, dzięki któremu ciacho zyskało soczysty aromat.
Nie użyłam proszku do pieczenia ani też sody. Jak tego dokonałam, że mimo wszystko wyrosło?
Sęk w tym, aby dobrze ubić żółtka z cukrem, ważne jest również to, by piana ubita z białek była sztywna.
Jeśli będziesz mieć w planach upieczenie ucieranego ciasta, pamiętaj o dwóch podstawowych zasadach.
Wszystkie składniki muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę, a mąka dodawana do masy powinna być przesiana przez sitko.
Bezglutenowa babka piaskowa
/składniki na okrągłą formę do babki/

- 250 g masła w temp. pokojowej
- 300 g skrobi ziemniaczanej
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową 
- kilka kropel naturalnego aromatu cytrynowego
- 4 jajka
- szczypta soli

dodatkowo:
- cukier puder (do posypania)
- plasterki świeżej cytryny (do dekoracji)
- tłuszcz np. masło lub olej + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (do wysmarowania blachy)

Piekarnik nastawiam na 160 st C.(opcja grzania góra-dół).
Za pomocą pędzelka smaruję blachę do babki i posypuję odrobiną skrobi ziemniaczanej.
Do dużej miski przesiewam przez sitko skrobię ziemniaczaną.
W oddzielnej misce miksuję miękkie masło, dodaję do niego stopniowo- łyżka po łyżce cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku i znów miksuję ok. 4 minut.
Na każde żółtko przypada oddzielna minuta miksowania.
Teraz czas na dodanie przesianej mąki, za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki łączę ją z maślano-żółtkową masą.
Następnie w oddzielnej misce ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli.
Dodaję je porcjami do ciasta, mieszam całość za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki, tak by nie zniszczyć struktury białek.
Ciasto przekładam do wcześniej przygotowanej formy na babkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę babkę przez ok. 1 h do tzw."suchego patyczka".
Co to dokładnie oznacza? Patyczek włożony w ciasto i wyjęty z niego musi być suchy.
Po upieczeniu zostawiam moją babkę w formie na  jeszcze ok. 20-30 minut.
Dopiero, gdy nieco przestygnie wyjmuję ją z formy i dekoruję.
Smacznego!







Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie